Trine Bramsen om dødsliste: Det kan få folk til at droppe politik

Socialdemokraten frygter, at trusler er blevet så voldsomme, at det afholder andre fra at gå ind i politik.

Politikeren Trine Bramsen (S) ville have overvejet at droppe politikerdrømmene, hvis hun dengang havde vidst, at hun ville komme til at stå på dødslister. (arkivfoto) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er vant til at blive kaldt ukvemsord og modtage trusler på internettet.

Men at stå på en dødsliste, som opfordrer til drab på hende og andre folketingsmedlemmer, er niveauet over, hvad hun har prøvet før.

- Det gør mig rigtig ked af det på demokratiets vegne og på alle mine kollegers vegne, der stille op for demokratiet og sætter sig selv i spil for, at vi kan have det samfund, vi har, siger hun.

P1 Dokumentar har fundet listen og andre trusler på internettet, hvor folketingsmedlemmernes adresser står sammen med andre personfølsomme oplysninger.

Forældres adresser er også med

Den eller de personer, der står bag listen, opfordrer til at opsøge politikerne og dræbe dem. Og der er også nævnt konkrete oplysninger på familiemedlemmer til politikerne, andre kendte danskere samt medlemmer af kongehuset.

- Nogle har endda deres forældres adresser stående. Det går langt over grænsen for, hvad man skal stå model til som politiker, siger Trine Bramsen.

Hun frygter, at sådanne alvorlige trusler vil afholde folk fra at gå ind i politik. Blandt andet fordi familiemedlemmer nu også bliver blandet ind i det,

- Hvis jeg dengang havde vidst, at jeg skulle figurere på dødslister, havde det talt med i mine overvejelser om at stille op. Hvis det her betyder, at der bare er én, der ikke stiller op eller dennes familie siger, at vedkommende ikke må, så har vores demokrati lidt et kæmpe nederlag.

Mere patruljerring på nettet

Uanset om dødslisten er lavet for sjov eller ej, mener politikeren, at den skal tages dybt alvorligt. For sådanne trusler kan hurtigt få andre til at fremføre noget lignende.

- Der er grund til bekymring. På internettet kan man se, at hvis bare én retter en hadsk kritik mod en anden, så får andre det indtryk, at det er i orden at lægge et andet menneske for had, siger Trine Bramsen.

Hun efterlyser, at myndighederne udvider deres digitale kompetencer og bliver dygtigere til selv at opdage trusler som den konkrete dødsliste.

- Det er ikke godt nok, at det er en DR-journalist, der skal gøre opmærksom på det her. Myndighederne skal i højere grad patruljere på nettet, så de selv kan finde de her lister.

P1 Dokumentar har forgæves forsøgt at få både PET, Justitsministeriet og Statsministeriet i tale om sagen.

Du kan lytte til P1 Dokumentaren 'Internettet kan være et ondt sted' i dag klokken 13.03 her

Facebook
Twitter