Trods ekstra lån på 200 milliarder kroner: Wammen garanterer flere penge til børn, ældre og sundhed

Vi har færre penge til rådighed, men stadig nok, siger finansministeren.

I de kommende år kommer der flere ældre og flere børn i det danske samfund. Det koster ekstra penge, som finansministeren garanterer at finde. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Selvom coronakrisen har slået et stort hul i statskassen, vil der i de kommende år være penge nok til at sikre ordentlig velfærd - også med et stigende antal børn og ældre.

Det garanterer finansminister Nicolai Wammen (S) på dagen, hvor det er meldt ud, at Danmark skal låne 300 milliarder kroner - godt 200 milliarder kroner mere end ventet i december sidste år.

Behovet for at låne de ekstra 200 milliarder kroner skyldes særligt hjælpepakkerne i forbindelse med coronaepidemien.

Men det skader altså ikke mulighederne for at bruge endnu flere penge på den borgernære velfærd i de kommende år, lyder det.

- Vi har stadig et råderum, som gør, at når der kommer flere børn og ældre, og det gør der heldigvis, kan vi lade pengene følge med, siger Nicolai Wammen.

Forhandler med kommuner og regioner

Han hentyder til det såkaldte demografiske træk - et udtryk for, hvor mange flere penge det offentlige skal bruge for at kunne levere samme service som året før.

Ifølge Kommunernes Landsforening vil der i 2025 være 75.000 flere ældre over 80 år end i 2019. Samtidig forventes det, at der frem mod 2025 kommer mere end 32.000 flere små børn i alderen 0-5 år.

Det forventes at koste mellem 17 og 18 milliarder kroner - penge der skal findes i det økonomiske råderum.

Ifølge Nicolai Wammen forhandler regeringen i øjeblikket med kommunerne og regionerne om netop udgifterne til børn, ældre og sundhedsvæsenet.

- Og der er det fortsat sådan, at vi sammen med dem vil kunne dække den regning, der følger med, at der heldigvis kommer flere børn og ældre. Det er positivt, siger Nicolai Wammen.

Hvor er det så, vi kommer til at mærke coronakrisen?

- Vi kommer til at mærke det sådan, at alt andet lige, når man skal betale af på gæld og renter, vil man have et mindre beløb, end man ellers ville have haft. Men udgangspunktet er, at vi har penge til velfærd, siger Nicolai Wammen.

Ifølge finansministeren bliver det ved de kommende finanslovsforhandlinger op til politikerne at beslutte, hvordan gælden og renterne skal betales af - og hvordan det dermed skal påvirke den danske økonomi.

- Derfor er det ikke sådan, at man kan sige, at præcis på det her område vil der være færre penge at bruge, fordi vi nu skal låne penge og betale af.

- Det vigtige budskab er, at vi har et stærkt udgangspunkt og et råderum. Vi vil have færre penge i fremtiden, men vi har stadig penge nok i råderummet, så vi kan sikre ordentlig velfærd, også i fremtiden, siger Nicolai Wammen.

Finansministeriet offentliggør senere i dag den fulde Økonomisk Redegørelse på et pressemøde klokken 12.