Trods kraftig kritik: Antallet af børn på Udrejsecenter Sjælsmark stiger og stiger

45 børn har siddet i udrejsecentret i mellem et år og 23 måneder, viser nye tal.

Der sidder lige nu flere end 100 børn på Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm, viser de seneste tal. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

På under halvandet år er antallet af børn, der er indkvarteret i Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm, næsten fordoblet.

Det fremgår af et svar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Folketinget.

Her lyder det, at der den 10. februar i år var indkvarteret 125 børn under 18 år i centeret. Af dem havde flere end en tredjedel været der i mindst et år.

Ved seneste opgørelse i september sidste år boede 93 børn på Sjælsmark, mens antallet i november 2017 var 65 børn.

Hos Radikale Venstre er man foruroliget over, at antallet af børn bliver ved med at stige, og at en stor del af børnene sidder på centeret i mere end et år. Og her er konklusionen klar.

- Centeret virker ikke efter hensigten og får ikke flere familier til at rejse ud af landet, som regeringen går og siger. Det eneste, der sker, er, at børnene mistrives i endnu mere omfattende grad, siger partiets integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) lægger en stor del af ansvaret for udviklingen over på forældrene til de indkvarterede børn.

- Jeg så helst, at der ikke var behov for Sjælsmark, og at der dermed ikke var børn på centeret. Men når der er det, så er det fordi, at deres forældre har modsat sig de danske myndigheders ret til at være i Danmark. Set fra min stol er det desværre forældrene, der tager deres børn som gidsler, siger ministeren.

Hvad siger du til kritikken fra Radikale Venstre om, at et udrejsecenter ikke får folk til at vende hjem?

- Jeg mener, at der er rigtig god grund til, at vi har Sjælsmark. Der er heller ikke nogen tvivl om, at der hele tiden er familier, som ikke har ret til at være her, som rejser ud af Danmark. Når vi har Sjælsmark er det for klart at sige til familierne, at de er nødt til at forlade landet, siger Inger Støjberg.

Heller ikke regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ryster på hænderne, når de ser på udviklingen af børn på Sjælsmark.

- Det bedste ville selvfølgelig være, hvis de pågældende personer rejste tilbage til deres hjemland, når de har fået besked om, at de ikke må opholde sig her. Men det er ikke unormalt, at de her tal går op og ned, og nu må vi så arbejde på, at de bliver sendt tilbage, siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Rapport: Børnene mistrives og er ensomme

Debatten om forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark har været oppe at vende adskillige gange.

I december færdiggjorde Folketingets Ombudsmand en rapport, hvor han vurderede, at børnene lever under forhold, der vanskeliggør børnenes opvækst, og at deres hverdag er præget af uro og ensomhed.

Han vurderede dog også, at forholdene på centeret ikke er i strid med hverken Børnekonventionen eller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Senest er det så kommet frem, at der mellem april 2016 og september 2018 har været 103 indberetninger om blandt andet vold, trusler og mistanke om radikalisering i centeret.

De seneste historier om Sjælsmark har derfor fået flere røde partier til at kræve, at Socialdemokratiet gør noget ved forholdene, hvis de skal se sig selv støtte dem i en mulig kommende regering efter et valg, berettede Altinget i sidste uge.

For forholdene er ikke noget, man kan tilbyde børn, mener Radikale Venstre.

- Konsekvensen er, at deres liv nedbrydes. De mistrives både psykisk og fysisk. De spiser ikke og går sultne i seng, og de mister håbet og kan ikke overskue deres liv, siger Sofie Carsten Nielsen.

Minister står inde for forholdene

Inger Støjberg mener dog langt fra, at forholdene er så dårlige, som Radikale Venstre skitserer.

- Jeg står fuldt inden for de forhold, der er på Sjælsmark. Vi gør alt, hvad vi kan for, at de her børn får så god en børnetilværelse som overhovedet muligt, siger hun og pointerer, at der blandt andet er skolegang, børnehave og legestue på centeret.

Nu er der kommet en kritisk rapport fra ombudsmanden, og senest er det kommet frem, at der har været 103 indberetninger på lige over to år. Hvorfor får det dig ikke til at forbedre forholdene på centeret?

- Noget af det, ombudsmanden peger på, er, at der skal være bedre information omkring maden, og det ser vi på. Men i det store hele mener jeg ikke, at der er en finger at sætte på forholdene på Sjælsmark, siger udlændinge- og integrationsministeren.

DF: Det er ikke luksus

Flere børneorganisationer har også været kritiske over for, at mindreårige skal indkvarteres på udrejsecenteret.

Blandt dem er Børns Vilkår, som kalder stigningen dybt bekymrende, men ikke uventet.

- Børnene er under et stort psykisk pres, som fører til en stresstilstand for mange. Det er klart, at når man lever under sådanne forhold med uvished, forældrenes angst og meget begrænsede muligheder for fritidsliv, så slider det børnene psykisk op, siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Dansk Folkeparti bakker til gengæld op om regeringen. Udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at forholdene er 'ok', og noget 'vi godt kan være bekendt'.

- Det er ikke luksuriøse forhold, vi tilbyder, og det lægger vi heller ikke skjul på fra Dansk Folkepartis side. Men det er nødvendigt, at der er nogle vilkår, som ikke indbyder til, at man er der over en længere periode, siger han.

Helt konkret foreslår Radikale Venstre, at man lader familier med børn flytte ud af centeret, så børnene kan leve et normalt liv, indtil de bliver sendt ud af landet. Et lignende forslag har en række børneorganisationer fremført i en kronik i Politiken i januar.

Både Dansk Folkeparti og regeringen er klart i mod forslaget.

FacebookTwitter