Trods krav om minusvækst: LA-minister forsvarer større offentligt forbrug

Liberal Alliance går ind for nulvækst i den offentlige sektor, men forbruget står til at vokse med 0,8 i år.

I august sidste år ventede regeringen en offentlig vækst på 0,5 procent, men i december blev den opjusteret til 0,7 procent for 2017. (© DR)

To ud af tre partier i trekløverregeringen gik til valg på nulvækst i det offentlige, mens det tredje gik til valg på minusvækst.

Alligevel regner regeringen med en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent i år.

Det fremgår af regeringens konvergensprogram, der er en oversigt, som Danmark sender til EU om landets økonomiske udvikling, en slags selvangivelse.

I august sidste år ventede regeringen en offentlig vækst på 0,5 procent, men i december blev den opjusteret til 0,7 procent for 2017.

Nu får den altså et lille nøk mere til 0,8 procent for i år.

Venstre og De Konservative har ønsket nulvækst, mens Liberal Alliance gik til valg på minusvækst. Men der er intet underligt i tallene, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

- Det følger den finanslov, som den tidligere Venstre-regering indgik i efteråret. Året før regnede man også med, at det skulle være i det lav, og der ser opgørelserne ud til, at det var minus 0,1.

- Men sandheden er, at man skal et par år efter for at se det, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Ny plan på vej

Fra år 2018 er der skønnet en vækst i det offentlige forbrug på 1,0, men det skyldes alene en teknisk fremskrivning, lyder forklaringen.

- De 0,3 er det, der er reserveret til offentlig forbrug, og det sidste er reserveret til prioriteringer herunder skattelettelser, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Ifølge regeringsgrundlaget vil VLAK-regeringen i foråret fremlægge en "opdateret plan for de finanspolitiske rammer frem mod 2025".

Den skal tage udgangspunkt i en offentlig vækst på 0,3 procent.

Regeringen har ikke taget stilling til, hvad der skal ske med det offentlige forbrug i 2018. Det afhænger af finanslovsforhandlingerne i år.

- Regeringens udgangspunkt er 0,3 procent, siger Simon Emil Ammitzbøll.

Det private forbrug bliver på 1,8 procent for i år, mens der ventes en moderat vækst på 1,5 procent.

/ritzau/

Facebook
Twitter