Trods markante uenigheder: Kristendemokrater holder fast i Løkke

Kristendemokraternes formand vil gøre op med udlændingepolitikken og tror på mandater i Folketinget.

Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, vil fortsat pege på Lars Løkke Rasmussen som statsminister trods øget uenighed om udlændingepolitikken. (© dr)

Nok er nok med udlændingestramningerne, og stramningerne skal lempes.

Budskabet afsendte Kristendemokraternes formand, Stig Grenov, da han tidligere på dagen holdt sin formandstale foran medlemmerne på et hotel i Middelfart ved det årlige landsmøde i partiet.

Efterfølgende erkender partiformanden i et interview, at uenighederne med de borgerlige partier og Dansk Folkeparti er blevet større. Alligevel peger han og Kristendemokraterne fortsat på V-formand Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat.

- Det er jo desværre et bredt ønske i Folketinget at stramme udlændingepolitikken. Der er behov for, at vi nu tager skridt i en anden retning. Et skridt, hvor vi møder mennesket og knuselsker dem i Folketinget i stedet for, at vi tæller, hvor mange vi kan slippe af med.

Det er jo en borgerlig regering sammen med Dansk Folkeparti, der har ført an i den kurs. På den anden side er der nogle partier, som i højere grad flugter med den udlændingepolitik, du går ind for. Hvorfor er det, du ikke vælger at se i den retning?

- Der er andre partier. Kristendemokraterne er overhovedet ikke berøringsangste for at føre kristendemokratisk politik med et hvilket som helst parti, der er enige med os. Men vi tror, at de borgerlige frihedsrettigheder kan gennemføres lettest til højre side end til venstre side. Det er derfor, vi peger blåt.

Løkke skal kunne tælle til 90

Tror du, det er realistisk, at du som formand for Kristendemokraterne kan påvirke den udlændingepolitik, som man står stålfast på i den borgerlige lejr?

- Ja, jeg tror i hvert fald, at Lars Løkke Rasmussen gerne vil samarbejde med Kristendemokraterne. Det er han i hvert fald nødt til, hvis han vil tælle til 90 mandater.

Når man ser det udefra, så får man det indtryk, at du på mange punkter er mere enige med de røde partier end med blå blok. Så hvorfor er det, du peger på Lars Løkke Rasmussen?

- Det her er klassiske borgerlige værdier, vi står for. Det har altid været sådan, at man har sine frihedsrettigheder. Jeg mener faktisk ikke, at det er os, der er gået over mod rød blok. Jeg mener, det er de andre, der har forladt deres værdigrundlag.

- Man kan nu ikke engang forsvare demokratiet ved at begynde at binde det.

Blå blok skal tilbage mod midten

Men hvis det er resten af blå blok, der har bevæget sig væk fra det borgerlige grundlag, er det så ikke på tide, I bevæger jer i retning af dem, der er enige med jeres politik?

- Nej, det er på tide, at vi kommer ind og gør dem (blå blok, red.) opmærksomme på, hvad der står i deres egne principprogrammer og får dem tilbage til det fundament, de oprindeligt stod på.

Umiddelbart kan Kristendemokraterne spejde langt efter et valg til Folketinget. 0,2 procent af vælgerne ville i den seneste meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder sætte deres kryds ved partiet, hvis der var valg nu. Ved seneste valg fik partiet 0,8 procent af stemmerne. Et stykke fra de livgivende 2,0 procent, der udgør spærregrænsen ved folketingsvalg. Ikke siden 2005 har partiet været repræsenteret på Christiansborg.

Stig Grenov, hvor realistisk vil du vurdere, det er, I bliver valgt ind?

- Meget realistisk. Der er et vakuum på den borgerlige fløj, hvor de blå socialdemokrater og de borgerlige vælgere synes, at nu er nok - nok. Nu er det gået for langt.