Trods minister-udtalelser: Venstre er ikke klar til at stemme for samtykkelov

- Vi afventer konkrete modeller fra justitsministeren, lyder det fra ordfører.

Politisk ordfører Britt Bager fortæller, at Venstre ikke er klar til at stemme for voldtægtslov, der bygger på samtykke. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Det bliver ikke et ja tak for Venstre, hvis der i dag skulle stemmes om en lov om samtykke før sex.

Det siger partiets politiske ordfører, Britt Bager, efter at ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) i morges over for Altinget fortalte, at partiet i lighed med regeringssamarbejdspartneren fra De Konservative er klar til at stemme for en ny lov på området.

- Vi afventer konkrete modeller fra justitsministeren, og så snart, vi har dem, tager vi stilling til, hvilke lovændringer der skal til, siger Britt Bager til Ritzau, hvor hun også slår fast, at sex "selvfølgelig altid skal være frivilligt".

Det samme gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dagens spørgerunde.

- Det er min og regeringens holdning, at sex forudsætter frivillighed. Derfor kan man jo kun have sex med folk, der har givet samtykke. Derfor er det også fornuftigt, at se på, om den eksisterende formulering af straffeloven er hensigtsmæssig og tilstrækkelig og afspejler dette holdningsmæssige synspunkt, forklarede han.

Eva Kjer Hansens udmelding kom få dage, efter at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et arrangement hos Kvinfo sagde, at De Konservative var klar til en lovændring, der skal bygge på samtykke.

- Vi kan også godt sige samtykke. Det er fint for mig. For vi har brug for en kulturforandring, sagde han.

Minister: Fuld opbakning herfra

Ligestillingsministeren kaldte i dag Søren Pape Poulsens udmelding for "dejlig", og "noget hun havde råbt op om længe".

Og direkte adspurgt om Venstre vil bakke op om en voldtægtslov, der bygger på selve princippet om samtykke, svarede hun:

- Ja, fuld opbakning herfra.

Hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti har taget stilling til, om de vil stemme for et lovforslag om samtykke.

Politisk ordfører i Liberal Alliance Christina Egelund forklarer dog, at sex skal foregå helt frivilligt.

- Der er for mig at se ingen tvivl om, at vi i Danmark har et efterslæb når det kommer til domsfældelse i voldtægtssager, og målet er, at begår man et så voldsomt overgreb mod et andet menneske, så dømmes man for det. Også gerne hårdere end i dag, siger hun og forklarer, at partiet afventer konkrete modeller fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).