Trods opsang fra Obama: Regeringen vil ikke love flere penge til Forsvaret

Der er lang vej for at få de danske forsvarsbudgetter til at nå to procent, erkender forsvarsministeren.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) vil ikke love, at Danmark kommer til at leve op til Nato-kravet om at bruge to procent af BNP på forsvarsbudgetterne. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Danmark bør ligesom de andre Nato-lande leve op til kravet om at bruge to procent af bruttonationalproduktet (BNP) på forsvaret.

Det fastslog den amerikanske præsident, Barack Obama, tidligere på dagen under en tale i den tyske by Hannover.

Danmark bruger lige nu 1,2 procent af BNP på forsvaret. Men selvom forsvarsminister Peter Christensen (V) erkender, at Danmark og de andre europæiske lande har sparet på forsvarsbudgetterne siden Murens fald, så vil han ifølge Ritzau ikke love, at regeringen vil lytte til præsidentens opsang.

- Der er lang vej for at få de danske forsvarsbudgetter til at nå to procent, og der er et pres fra blandt andet USA for at få Europa til at tage ansvar for egen sikkerhed. Det er noget af det, vi skal melde på, når der er topmøde til sommer i Warszawa, siger forsvarsminister Peter Christensen (V) til nyhedsbureauet.

Nato-landene blev enige om at bruge to procent af BNP på forsvaret under et topmøde i Wales i 2010.

Både De Konservative og Dansk Folkeparti bakker op om præsidentens udmelding, mens Socialdemokraterne afviser.

- Man kan ikke stille det så firkantet op. Danmark bruger 1,2 procent af BNP, men vi er meget effektive. Der er stort set ingen internationale missioner, vi ikke deltager i - hvad enten det er Libyen, eller det er i Mali, siger forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen til Ritzau.