Trods uenigheder vil finansministeren i dag fremlægge skitse til finansloven

Regeringen og De Radikale sliber stadig på knasterne i et finanslovsforslag.

Partierne nærmer sig målstregen i finanslovsforhandlingerne, siger finansminister Nicolai Wammen. De Radikale er ikke helt enige. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Lidt inden midnat mødte De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, pressen efter flere timers forhandlinger i Finansministeriet om finansloven for næste år. Ifølge ham har De Radikale og regeringen 'ikke løst knasterne endnu’.

- Vi er inde på de ting, som kræver allermest armlægning, og det har vi så brugt noget tid på. Men jeg synes ikke, at der var noget gennembrud, siger Morten Østergaard og fortsætter:

- Men jeg synes da, at når man sidder sammen så lang tid, så bliver der selvfølgelig flyttet lidt, og jeg håber da, at vi kan få ambitionsniveauet godt op på det grønne.

Ud over det grønne område så forsøger De Radikale med Mortens Østergaards ord også at "få mere fornuft ind udlændingepolitikken":

- Der er en række ting, der betyder noget for os: at flygtninge, der arbejder, kan få lov til at blive. Det lovforslag udestår stadigvæk. At får rettet op på danskuddannelse, hvor folk falder fra på stribe, fordi gebyrerne er blevet så høje, så vi kan fremme integrationen.

- Hvis jeg skal lægge stemmer til finansloven sammen med mine femten kollegaer i den radikale gruppe, så skal den også være radikal. Det handler blandt andet også om integrations- og udlændingepolitik, siger han.

Finansministeren er mere optimistisk

I øjeblikket forhandler finansminister Nicolai Wammen (S) om finansloven for næste år med både De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet. Og tonerne fra finansministeren var mere optimistiske end hos De Radikale, da han mødte pressen kort efter forhandlingerne i aftes. Der er 'fremdrift i forhandlingerne', lød det blandt andet:

- Jeg har holdt møder med alle partilederne og deres øvrige kollegaer over de seneste uger, og på den baggrund mener jeg, at vi er ved at være i mål. Og nu nærmer julen sig også, så det er en god anledning til at få snurret båndet om sækken her, siger Nicolai Wammen.

Men han erkender dog alligevel, at partierne står forskellige steder, blandt andet når det kommer til udlændingeområdet:

- Det er jo velkendt, at Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet ser forskelligt på udlændingepolitikken, og det er der ikke blevet ændret på her til aften.

Finansministeren har indkaldt partierne til forhandlinger igen i dag. Han siger, at han vil fremlægge en skitse, som, han håber og tror, bliver den endelige skitse.

- Men det kræver selvfølgelig, at alle er klar over, at man ikke kan få alt, hvad man ønsker sig, men til gengæld i fællesskab skal sørge for at finde pengene til de gode ønsker, som vi gerne vil opfylde, siger Nicolai Wammen.