Trods Venstre-løfte: Færre kriminelle udlændinge udvises til afsoning i hjemlandet

Før valget garanterede Venstre, at man ville gå til kanten af konventionerne for at sende flere hjem. Nu er der sket et lille fald i antallet af afsoninger i hjemlandet.

29 kriminelle udlændinge blev i 2015 sendt til afsoning i deres hjemland. Året før hed tallet 31. (Foto: claus fisker © Scanpix)

- Venstre kan garantere, at vi, ifald vælgerne betror os regeringsansvaret, vil indføre regler, der sikrer, at vi går helt til kanten af konventionerne med henblik på at sikre udvisning af udenlandske kriminelle.

Sådan lød det klare budskab fra justitsminister Søren Pind (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) før folketingsvalget tilbage i maj 2015.

Her garanterede de i en kronik, at de ville gå så langt som muligt for, at flere udenlandske kriminelle i danske fængsler skulle sendes til afsoning i deres hjemland, således Danmark ikke skulle stå med de høje fængselsudgifter for udlændinge.

Hjemsendelser

Årlige hjemsendelser:

2009: 4
2010: 3
2011: 2
2012: 16
2013: 34
2014: 31
2015: 29

Kilde: Justitsministeriet

Men nu viser nye tal fra Sørens Pinds Justitsministerium, at antallet af hjemsendelser ikke er steget, men tværtimod faldet en smule, siden Venstre overtog regeringsmagten i juni 2015.

For mens 31 personer blev sendt hjem i 2014, blev kun 29 sendt hjem i 2015. Ifølge Kriminalforsorgen tyder intet på, at der skulle være kommet betydeligt færre kriminelle udlændinge i 2015.

S: Justitsministeren må få styr på det her

Udviklingen undrer Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, når hun husker tilbage på Venstres løfter.

- Inden valget var der jo ikke grænser for, hvor mange de ville sende hjem til afsoning, der var ikke grænser for, hvad de kunne klare, og hvor mange løsninger de havde, men nu viser realiteterne sig så, siger hun.

Hun mener desuden, at det er urimeligt, at danske skatteydere skal betale for, at udlændinge sidder i dansk fængsler.

- Derfor skal de sendes hjem, og derfor må justitsministeren få styr på det her, siger Trine Bramsen.

I sendte jo ikke mange flere hjem, da I var i regering. Hvorfor revse Venstre på den her måde?

- Vi igangsatte flere initiativer for tre år siden, og det betyder, at værktøjskassen er der. Man bør kunne sende stadig flere hjem til afsoning, siger Trine Bramsen.

V: Fiasko hvis samme tal om et år

I Venstre erkender man, at de nye tal er skuffende.

- Det er ikke imponerende. Faktisk er det ikke godt nok. Det er en klar ambition for Venstre, at flest mulige af de kriminelle, der bliver dømt og sidder i fængsel her i Danmark med en længere dom, at de afsoner i deres hjemland, siger medlem af Folketingets retsudvalg Jakob Engel-Schmidt (V).

Han påpeger dog, at Venstre kun har haft regeringsmagten i halvdelen af 2015, selvom det ikke skal være en undskyldning.

- Det betyder, at hvis der ikke sker en markant udvikling i tallene om et års tid, så er det en fiasko, siger han.

Ifølge Jakob Engel-Schmidt arbejder Justitsministeriet på højtryk for at undersøge alle muligheder, man overhovedet har for at sende folk til deres hjemland for at afsone.

Kan man sige, at justitsministeren ikke har gjort arbejdet hurtigt nok?

- Man kan sige, at udfordringen har vist sig mere massiv, end man havde forestillet sig. Men det betyder jo ikke, at den ikke skal løses. Det betyder bare, at man er nødt til at se på, hvilke andre værktøjer man kan sætte ind med i stedet, siger Jakob Engel-Schmidt.

Venstre lovede før valget, at man ville gå til kanten af konventionerne for at få sendt flere kriminelle udlændinge hjem. Nu viser der sig et lille fald i antallet af afsoninger i hjemlandet.

Posted by DR Politik on Thursday, March 24, 2016