Troels Lund indkalder til hastemøde om kræftfremkaldende krom-stof

Beskæftigelsesministeren lagde sig fladt ned på samråd.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ankommer til samråd om arbejdsmiljøreglerne vedrørende anvendelse af krom-6, på Christiansborg. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Trist. Sløset. En fejl. Jeg beklager.

Ordene, der er ganske usædvanlige for en minister, var blandt de mest brugte, da beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) her til eftermiddag deltog i et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Samrådet handlede om brugen af stoffer krom-6 og de afledte risici. Samrådet var indkaldt efter, at det har vist sig, at Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Arbejdstilsynet ikke reagerede tids nok, da en EU-rapport advarede om krom-6-stoffets var mere kræftfremkaldende end hidtil antaget.

- Det er en trist dag for Beskæftigelsesministeriet, fordi i den sag vi diskuterer i dag, har der været tale om et meget utilfredsstillende forløb i Beskæftigelsesministeriets koncern. Det vil jeg på ingen måde lægge skjul på. Jeg tager det meget alvorligt, når jeg bliver præsenteret for beregninger, der peger på, at grænseværdien for krom6 er for høj, sagde Troels Lund Poulsen indledningvist på samrådet.

Overså advarsler i over et år

I mere end et år overså de to instanser under Beskæftigelsesministeriet advarsler om problemer med de danske grænseværdier i forhold til den forøgede kræftrisiko.

Først den 11. oktober blev ministeren orienteret i sagen, forklarer han.

- Jeg overvejer i øjeblikket, hvordan man kan sikre, den her fejl ikke kommer til at ske igen, forklarede Troels Lund Poulsen.

Senere slog han fast, at han nu vil mødes med arbejdsmarkedets parter i næste uge:

- Jeg vil foranstalte et møde med arbejdsmarkedets parter, således at vi hurtigst muligt taler med dem om, hvad de måtte synes, der er behov for på den korte bane.

Farligt stof bruges i industrien

Krom-6 bliver af metal- og industriarbejdere blandt andet brugt til at overfladebehandle metal, for eksempel på vandhaner og motorcykler.

Cirka 200 ud af 10.000 personer i Danmark, som er blevet udsat for den nuværende grænseværdi gennem et arbejdsliv, vil ende med at få lungekræft.

Berlingske har den seneste tid afdækket, hvordan Arbejdstilsynet og NFA ikke handlede på væsentlig viden om krom-6.

Troels Lund Poulsen har varslet en række initiativer, blandt andet et øget fokus på arbejdet med grænseværdierne for kemiske stoffer.

- Vi kommer til at drøfte indgående, hvordan vi i en ny arbejdsmiljøindsats kan opprioritere hele kemiområdet. Det er tydeligt for mig, at det bliver vi nødt til at gøre, sagde Troels Lund Poulsen.

/ritzau/DR Nyheder/