Troels Lund Poulsen vil drøfte filippinske chauffører med fagbevægelsen

Flertal udenom regeringen vil sikre bedre arbejdsforhold. Regeringen anerkender problemet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fordømmer boligforholdene for filipinske chauffører i Padborg. Han vil nu mødes med fagbevægelsen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Videobilleder og fortællinger fra filippinske chauffører i Padborg får nu beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til at reagere.

Det siger han i en hastedebat her til eftermiddag, hvor han sammen med transportminister Ole Birk Olesen (LA) fordømmer chaufførernes boligforhold, som Fagbladet 3F har afdækket. Beskæftigelsesministeren betegner sagen som ”beskæmmende”.

- Beskæmmende fordi den udspringer af en sag, hvor vi ser udenlandske chauffører leve under en standard, som er helt uacceptabel efter danske forhold. Det er aldeles kritisabelt, at nogle virksomheder har det som forretningsmodel at spekulere i reglerne om fri bevægelighed, siger Troels Lund Poulsen.

Sidstnævnte med henvisning til EU-reglerne om arbejdskraftens fri bevægelighed, der gør det muligt at tage arbejde i alle EU-lande, når man først har arbejdstilladelse i unionen.

Flertal presser regeringen

De to ministres reaktionen kommer efter, at et flertal udenom regeringen bestående af DF, Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten nu kræver opgør med ulovlige forhold i transportbranchen.

Det har regeringen lyttet til, siger Troels Lund Poulsen, der varsler et møde med fagforbundet 3F og arbejdsmarkedets parter.

- Regeringen tager det her meget alvorligt og meget seriøst.

Transportminister Ole Birk Olesen fordømmer også de vilkår, hvorunder de filippinske chauffører har boet i Padborg.

- Det er uacceptable vilkår, og det tager jeg skarpt afstand fra, siger han i debatten.

Han fremhæver i den sammenhæng, at forholdene i Padborg har været ulovlige, fordi det ikke var godkendt af kommunen.

- Det blev der sat en stopper for, og det er jeg godt tilfreds med, siger han.

Arbejdstilsynet ind i sagen

Transportministeren fremhæver samtidig, at regeringen har arbejdet intensivt på at stoppe såkaldte postkasseselskaber, hvor selskaberne registrerer sig i et land uden i realiteten at operere der.

Socialdemokratiets transportordfører Rasmus Prehn kritiserede regeringen for at have skåret i kontrollen med vejtransport i Danmark, mens Dansk Folkepartis Claus Kvist Hansen, der er partiets social dumping-ordfører, betegner forholdene som slaveri.

Det er virksomheden Kurt Beier Transport, der har hyret filippinerne til at køre lastbiler med base i Padborg gennem et underselskab. Selskabet har en afdeling i Polen, hvorunder chaufførerne er hyret. I debatten oplyser Troels Lund Poulsen, at Arbejdstilsynet har rettet henvendelse til de polske myndigheder for at sikre, at Kurt Beier Transports samarbejdspartner i Polen er registeret korrekt.

Facebook
Twitter