Truer med sanktioner: 11 kommuner har ikke svaret efter dødsbrand i plejebolig

Boligminister har kontaktet Ankestyrelsen i sag om brandsikkerhed på plejeboliger.

Ole Birk Olesen rasler med sablen over for kommuner, der ikke har svaret på henvendelse om brandsikkerhed på plejeboliger. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

11 af landets kommuner har ikke svaret på en henvendelse fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) om brandsikkerhed i landets plejeboliger inden for fristen.

Det har nu fået ministeren til at kontakte Ankestyrelsen, som kan udstede et påbud og i sidste ende pålægge sanktioner overfor de pågældende kommuner.

- Det er under al kritik, at flere kommuner slet ikke har reageret på ministeriets henvendelser om undersøgelsen. Det har de pligt til, og jeg ser mig derfor nødsaget til nu at inddrage Ankestyrelsen i sagen. Brandsikkerhed er simpelthen for alvorligt til, at kommunerne bare kan ignorere det, siger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

Ministeren har sat ekstra fokus på brandsikkerhed, efter at en brand på plejecenteret Farsøhthus i Allingåbro sidste år kostede tre personer livet.

Her viste det sig senere, at plejecenteret ikke havde lavet op til kravene om brandsikkerhed.

I oktober sidste år sendte ministeriet et spørgeskema ud til alle landets kommuner, hvor de skulle svare på, om deres plejeboliger lever op til op til brandkravene.

Heraf har 77 svaret inden for tidsfristen, 10 kommuner har oplyst, at de de vil eftersende materialet, mens de resterende 11 kommuner altså ikke har reageret på ministeriets henvendelse.

Derfor inkluderer den samlede undersøgelse kun 77 kommuner, og den viser ifølge ministeriet, at en del plejeboliger ikke lever op til brandkravene. Undersøgelsen har vist, at det særligt er krav om sprinkleranlæg, som mange kommuner ikke lever op til.

Problemerne med brandsikkerheden i Farsøhthus var altså ikke en enlig svale.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at brandsikkerheden i en del plejeboliger ikke lever op til brandkravene, og det er vi i færd med af følge op på, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk