Trump eller Biden? Sådan ville de danske partiledere stemme

De fleste partiledere ser helst, at Joe Biden vinder nattens valg. Men flere kan også se gode ting ved Donald Trump.

På Christiansborg ville de fleste partiledere stemme på den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, hvis de kunne stemme ved det amerikanske præsidentvalg.

Den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden behøvede slet ikke bide negle over nattens amerikanske valgresultat, hvis det var de danske toppolitikere, der bestemte.

For mens vi stadig venter på, at stemmerne bliver talt op i USA, så afslører de danske partiledere her, hvem deres stemme ville gå til. Og her er der ikke megen tvivl om, at det er Biden, de fleste håber på, bliver valgnattens sejrherre.

- Har du overhovedet brug for at spørge? Der er slet ikke nogen tvivl om, at jeg absolut ville stemme på Joe Biden. Han er det eneste valg for mig, lyder det fra Radikales leder Sofie Carsten Nielsen.

Scroll igennem billedgalleriet herunder og læs hvem partilederne på Christiansborg ville stemme på, hvis de kunne afgive deres stemme ved det amerikanske præsidentvalg.

  • Venstres formand Jacob Ellemann-Jensen ville stemme på Joe Biden: - Blandt andet fordi vi har brug for større forudsigelighed og stabilitet. Ud fra et dansk perspektiv har vi også brug for en præsident, der går ind for frihandel. Og som også melder USA aktivt ind i klimadagsordenen. Han understreger at USA er Danmarks vigtigste allierede og uanset præsident har landet enormt stor betydning for Danmark. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • I DR-programmet Mød Statsministeren blev Statsminister Mette Frederiksen stillet spørgsmålet om, hvem hun ville stemme på, hvis hun havde stemmeret ved det amerikanske valg: - Som dansk regering blander vi os selvfølgelig ikke i et demokratisk valg i et andet land, det siger sig selv. Vi samarbejder godt ligegyldigt, hvem der er præsident i USA. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • Pia Olsen Dyhr, formand for SF, ville stemme på Joe Biden og den stabilitet hun mener, han kan medføre: - Vi har brug for at få Donald Trump ud af Det Hvide Hus. Det er det korte svar. Jeg tror på, at Joe Biden vil give mere stabilitet, og passe bedre på amerikanerne, sikre arbejdspladser og arbejde videre med det vigtige arbejde med sundhedsreformen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
  • Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper vil afgjort stemme på Joe Biden, men havde håbet på en anden kandidat: - Jeg ville ønske, jeg ville kunne stemme på Bernie Sanders, fordi han i høj grad appellerer til nogle af de mennesker, der føler sig fuldstændig forladt af den gængse politiske linje og har mistet meget i både finanskrisen og coronakrisen. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
  • Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund kan ikke sige, hvem af de to hun ville stemme på. - Dilemmaet er, at når man ikke er borger i det amerikanske samfund, så bliver det overfladisk at skulle vurdere, hvad der er bedst for det samfund. Hvis jeg var sort, lavtuddannet amerikaner, så ville jeg sikkert stemme på Trump, fordi han har formået at få folk i arbejde. Og omvendt hvis jeg var en hvid, velstående mand ville jeg måske have peget på Biden. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)
  • Sofie Carsten Nielsen, formand for Radikale Venstre, ville uden tvivl pege på Joe Biden: - Fordi han står for en kurs, der vil sammenarbejde i verden, han vil trække USA tilbage til Paris-aftalen og klimasporet, og fordi det bare grundlæggende er en retning der står på demokratiske værdier. Rimelig vildt at skulle sige det, men det er fordi Trump står for det modsatte. (Foto: Emil Helms © Scanpix)
  • Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance ville pege på en tredje kandidat og noget mere ukendt kandidat: - Formentlig på den libertarianske præsidentkandidat Jo Jorgensen. Hun er den mest liberale, og valget mellem de to store kandidater er lidt et valg mellem pest eller kolera. Jeg kan lide Trumps politik, men ikke hans person. (Foto: Mathias Svold © Scanpix)
  • Alternativets forperson Josephine Fock ville også sætte sit kryds ved Joe Biden: - Det ville jeg fordi det er utrolig vigtigt, at vi får taget fat på den grønne omstilling. Vi vil se mere af det samme, hvis Trump vinder. Noget af det han har været garant for er fake news – en helt ny måde at forholde sig til politik på, det jeg voldsomt bekymret for. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)
  • Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti, ville efter amerikansk western-forbillede stemme blankt: - Der er fordele og ulemper ved dem begge. Det diplomatiske arbejde ville blive nemmere med Biden. Overfor det synes jeg også at Trump har nogle pointer specielt i sin indvandringspolitik. Han slår hårdere ned på kriminalitet. I udenrigspolitikken sætter han hårdt mod hård eksempelvis overfor Kina. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
  • Det Konservative Folkepartis partileder Søren Pape Poulsen er smittet med coronavirus. Derfor er det partiets gruppeformand Mai Mercado der medvirker. Hun er ikke imponeret over nogen af kandidaterne. Men hvis hun skulle vælge, ville hun pege på Biden. - Af den simple årsag, at jeg ikke synes Præsident Trump engagerer sig tilstrækkeligt internationalt. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)
1 / 10

Et afgørende valg

Valget står mellem demokraternes Joe Biden på den ene side og republikanernes Donald Trump på den anden. Og det er USA's omkring 239 millioner stemmeberettigede vælgere, der i nat vælger, hvem der skal indsættes i Det Hvide Hus.

Allerede før valgstederne åbnede i dag havde omkring 95 millioner amerikanere afgivet deres stemme - enten gennem brevstemmer eller fysisk tidligt stemmeafgivelse. Og det er et historisk højt antal amerikanere, der har stemt tidligt denne gang.

Men valget er også vigtigt, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.

- Det her valg betyder rigtig meget for alle i verden. Trump har trukket USA ud af vigtige aftaler som nedrustningsaftalen med Iran og Parisaftalen, der skal sikre, at der er en klode til vores børn, siger hun.

Og Pernille Skipper vil da heller ikke overraskende gerne se Biden træde ind i Det Hvide Hus.

- Jeg vil selvfølgelig stemme på Biden. Jeg ville ønske, jeg kunne stemme på Bernie Sanders, fordi han i høj grad appellerer til de mennesker, der føler sig fuldstændig forladt af den gængse politiske linje. Men når det nu er, så er det klart Biden.

Samme opbakning kommer fra både Alternativets leder Josephine Fock og SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der også gerne så, at Joe Biden blev ny præsident i USA.

Ellemann ville stemme på Demokraterne

Det er ikke bare den røde fløj i Folketinget, der ville sætte deres stemme på den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden. Hos Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er det også den 77-årige demokrat, der trækker krydset.

Ellemann-Jensen frygter konkret, at hvis Trump bliver valgets vinder, så vil det særligt være en udfordring for klimaindsatsen.

- Jeg tror, at vi i Danmark, Europa og resten af verden står bedst med Biden. Også ud fra et dansk perspektiv har vi brug for en præsident, der går ind for frihandel. Og som også melder USA aktivt ind i klimadagsordenen, siger han.

Flere af de danske partiledere mener, at Joe Bidens diplomatiske tilgang kan være en fordel for Danmark. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

En tredje kandidat

Men der er også de partiledere, der hverken har lyst til at stemme på den ene eller den anden. Sådan har Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh det. Hvis han kunne stemme til valget, så var hans kryds gået til en helt tredje – og noget mere ukendt kandidat.

- Jeg kan lide Trumps politik, men ikke hans person. Jeg synes, han har været præsidentembedet uværdigt. Omvendt kan jeg markant bedre lide hans politik, end jeg kan lide Bidens. Så jeg ville vælge en helt tredje og stemme på den libertarianske præsidentkandidat Jo Jorgensen, siger Alex Vanopslagh.

Jo Jorgensen, som de færreste måske har hørt om, stiller op for det Libertarianske Parti og er også at finde på stemmesedlen. Det er dog de to store partier, Republikanerne og Demokraterne, som langt de fleste amerikanere stemmer på.

’Trump har en facon, der indgyder noget respekt’

Alex Vanopslagh er ikke den eneste partileder, der har svært ved at vælge mellem de to kandidater. Også Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige, synes, at valget mellem de to kandidater er svært. Hun kan se problemer med både Trump og Biden. Men når det kommer til attitude, så har Trump en afgørende fordel, mener hun.

- Trump har en facon, der indgyder noget respekt, som statsledere, der er mere diplomatiske, ikke formår. Jeg kan godt frygte, at Biden er en ældre pæn mand, der bliver kørt over af kineserne, siger Pernille Vermund.

Den nuværende præsident Donald Trump ville ikke blive genvalgt, hvis det stod til de danske partiledere i Folketinget. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Og pointen med kineserne kan Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl godt følge.

- Hvis man tænker på kampen mod Kina, så er Trump at foretrække. Verden har brug for, at der er en amerikansk præsident, der tør stille sig frem mod mægtige Kina.

Alligevel tøver Kristian Thulesen Dahl med at pege på Trump.

- Jeg synes, Trump har nogle pointer, specielt i sin indvandringspolitik. Men helt i amerikansk westernstil ville jeg stemme blankt. Jeg ville gå hen og stemme og støtte demokratiet, men ikke stemme på nogen af dem.

Statsminister Mette Frederiksen har ikke ønsket at stille op til interview om, hvem, hun ønsker, vinder nattens præsidentvalg i USA. Men i programmet Mød Statsministeren på DR1 den 6. oktober, fik hun samme spørgsmål.

- Som dansk regering blander vi os selvfølgelig ikke i et demokratisk valg i et andet land, det siger sig selv, lød svaret dengang fra statsminister Mette Frederiksen.

Du kan se klippet med statsministeren herunder: