Trump har gjort indtryk: Forsvarsbudgettet øges med 4,5 milliarder kroner:

Med tillægsaftalen bruger Danmark 1,5 procent af BNP på Forsvaret.

Forsvarsbudgettet i 2019 lander med tillægsaftalen på 23,6 milliarder kroner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Forsvarsbudgettet får et nøk opad med en ny tillægsaftale til forsvarsforliget på 4,5 milliarder kroner.

Dermed bruger Danmark i alt 1,5 procent af sit bruttonationalprodukt på Forsvaret i 2023.

- Vi har fundet de her penge, så vi får løftet det til 1,5 procent. Det, synes jeg, er meget tilfredsstillende, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

1,5 milliarder er nye ressourcer

Det er dog kun de omkring 1,5 milliarder kroner, der tilføres i 2023, der er egentlige nye midler.

Det ekstra løft finansieres gennem rammen til offentlige investeringer, men det er ikke aftalt, hvad pengene egentlig skal bruges til.

- Vi starter en proces, hvor vi ser på, hvad pengene så skal bruges til. Og som det også fremgår (af forligsteksten, red.), så har partierne forskellige ønsker til den proces, og det må vi så tage fat i, siger Claus Hjort Frederiksen.

De resterende tre milliarder kroner er en række udgifter, som allerede eksisterer, men som ikke tidligere har været regnet med.

Forsvarsministeriet skriver, at det er Nato selv, der har opfordret medlemslandene til at kigge nærmere på, hvorvidt alle "forsvarsrelaterede udgifter" blev indberettet til Nato.

Trump har sat turbo på diskussion

Nato har en samlet målsætning om, at medlemslandene bruger 2,0 procent af BNP på Forsvaret i 2024.

USA, som selv bruger næsten 3,6 procent af sit BNP på militær, har presset kraftigt på for at få de øvrige medlemmers forsvarsbudget op. Og Claus Hjort Frederiksen lægger ikke skjul på, at særligt præsident Donald Trump har haft en betydning for udviklingen.

- Det er jo åbenbart for enhver, at Donald Trump har sat turbo på den diskussion, og det har selvfølgelig gjort et indtryk, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Vi har hele tiden anerkendt, at selvfølgelig er det ikke de amerikanske skatteydere, der skal bære broderparten af udgifterne til Europas forsvar, så vi har jo sådan set fra starten af accepteret, at vi skal betale noget mere.

Et år efter aftale til 12,8 milliarder kroner

Denne nye såkaldte tillægsaftale kommer næsten præcis et år efter, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet blev enige om forsvarsaftalen for 2018-2023.

Helt overordnet betød forsvarsaftalen, at der blev afsat 12,8 milliarder kroner ekstra til Forsvaret over de kommende fem år frem til 2023.

Herunder blev der afsat 1,4 milliarder kroner til cybersikkerhed, etableret en ny brigade på 4.000 soldater, der kan indsættes som led i en Nato-koordineret indsats, antallet af værnepligtige blev øget med op til 500 årligt, og endelig blev der ansat 700 nye medarbejdere.

Region Syddanmark fik omkring 400, Region Midtjylland 200, mens Bornholm fik cirka 100 nye arbejdspladser.

Forsvarsaftalen betød, at Danmark kom op på at bruge 1,3 procent af BNP på Forsvaret.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter