Turister får alligevel lov at overnatte i København og på Frederiksberg

Højlydt kritik har fået regeringen til at skifte mening.

Grænserne har været lukket siden midten af marts, men blandt andre ægtefæller, visse turister og erhvervsfolk har siden fået lov at rejse ind i Danmark. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Turister fra Tyskland, Norge og Island får nu også lov til at overnatte i København og på Frederiksberg, når de tager på ferie i Danmark.

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) på et pressemøde, og dermed vender regeringen på en tallerken.

- Når vi på mandag giver mulighed for, at turisterne igen kan rejse til Danmark, har begrænsningen hidtil været, at der skulle være seks overnatninger, og at det ikke skulle foregå i København.

- Den sidste del ændrer vi nu, siger Nick Hækkerup.

Regeringen er i de 14 dage, der er gået, siden statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede åbningen for nogle af vores nordeuropæiske nabolande, blevet kritiseret for at kvæle hovedstadens trængte turistbranche.

Både fra politisk hold og det københavnske har der lydt store protester - især over, at turisterne gerne måtte tage til hovedstaden på dagstur eller bare overnatte på den anden side af kommunegrænsen.

'Vil ville tage forsigtige skridt'

Ifølge justitsministeren er det blandt andet kritikken, der har fået regeringen til at skifte mening.

- Og så er der et hensyn at tage til turismeindustrien og til, om vi kan håndtere situationen, forklarer Nick Hækkerup med henvisning til smitten, som turisterne risikerer at bringe med til landet.

Hvad er det, der har ændret sig?

- Det, der hele tiden har været overvejelsen, og som stadig er det relevante parameter, er, hvor stort antallet er af folk, der er samlet, og hvor tæt de er på hinanden, siger Nick Hækkerup.

- Omstændighederne var sådan, da vi traf beslutningen, at vi ville tage forsigtige skridt fremad, at vi ville passe på, at smitten ikke bliver sat fri igen. Det gør sig stadig gældende.

'Jeg må tage mig til hovedet'

I Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune vækker det glæde, at turisterne kan få lov at overnatte i hovestaden.

- Det er fantastisk, og nu hvor byen stort set er helt genåbnet, kan vi sagtens klare at byde dem velkommen på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

- Men jeg må igen tage mig til hovedet over regeringens slingrekurs. Den ene dag mener man bestemt noget, så kommer der kritik, og så mener man pludselig noget andet, tilføjer hun.

København nyder normalt godt af lidt under halvdelen af den samlede omsætning fra turister, der kommer til Danmark. Men netop norske, tyske og islandske turister vælger ofte hovedstaden fra.

Sidste år besøgte halvanden million turister fra de tre lande Danmark, men 1,3 millioner af dem holdt ferie uden for København.

De udenlandske turister skal stadig vise seks nætters hotel- eller campingsreservation frem - eller få deres danske venner til at bekræfte en aftalt overnatning for at komme ind over den danske grænse.

Artiklen er klokken 22.22 opdateret med kommentarer fra beskæftigelses- og integrationsborgmesteren i København Kommune.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk