TV-klip udstiller regeringens kovending i sag om hjemtagning af syriske børn og deres mødre

Tilbage i marts sagde statsministeren ellers, at mødrene 'intet havde at gøre i Danmark'

Tidligere har Mette Frederiksen sagt, at de, der er rejst til Syrien for at tilslutte sig IS, ikke har noget at gøre i Danmark. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Jeg vil ønske, at de aldrig nogensinde vender tilbage, for de har ikke længere noget med Danmark at gøre.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen den 2. marts i år. Svaret handlede om danske kvinder, der er rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, og som nu sidder i fangelejre.

Og Socialdemokratiet integrationsordfører Rasmus Stoklund pegede den 4. marts i år på sikkerheden som grund til ikke at hente dem hjem.

- Der er nogle forældre, som er voldsparate, som hader Vesten. Og som afskyer alt, hvad vi står for. Og det vil være enormt farligt for den danske befolkning at hente de mennesker til Danmark, sagde han.

Men nu har piben fået et anden lyd.

I går meldte regeringen nemlig ud, at 14 børn og 3 kvinder vil blive hentet hjem fra fangelejrene i Syrien.

En beslutning, der har fået særligt Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige til at kalde det løftebrud fra regeringens side, fordi regeringen tidligere har holdt fast i, at mødrene til børnene ikke skulle hjem til Danmark.

Til et pressemøde 2. marts i år, sagde statsministeren blandt andet:

- Undskyld, men engang imellem lyder spørgsmålene omkring IS som om, det er mennesker, der har været på ferie. Altså det er folk, der har tilsluttet sig Islamisk Stat, Kalifatet, måske har været involveret i væbnet modstand mod den demokratiske verden - herunder Danmark. De har vendt Danmark ryggen. Og de har intet at gøre i Danmark mere.

Styrelsers vurdering er ikke regeringens politk

På gårsdagens pressemøde lød det sådan her fra justitsminister Nick Hækkerup (S):

- Derfor spørger vi PET, hvad er bedst for Danmarks sikkerhed. At lade børnene blive eller tage børnene til Danmark? Og deres vurdering er, at det er bedst at tage de tre danske statsborgere med børnene til Danmark. Med retsforfølgning og så videre. Så det er det, vi lægger os op ad.

PET har nemlig lavet en ny trusselsvurdering, der vurderer hvor farlig forskellige situationer ville være. Men det er bare ikke første gang, at PET har vurderet, at det er farligere, at lade børnene blive i Syrien end at tage dem hjem.

Men det har regeringen tidligere ikke været interesseret i at lytte til.

- PET har lavet sin vurdering, det er fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er jo ikke tvunget til at indrette os efter, hvad en styrelse måtte mene, sagde justitsministeren på et samråd den 4. marts i år.

Dengang ville Enhedslistens retsordfører Rosa Lund vide, hvorfor regeringen ikke var interesseret i at hente børnene hjem på trods af, at PET anbefalede det i en trusselsvurdering, de havde lavet kort forinden.

Den 2. marts i år understregede Mette Frederiksen også, at eksperter skal afgøre, hvad der bliver gjort.

Det gjorde hun til et spørgsmål om, hvorfor regeringen ikke ville tage børnene hjem efter en trusselsvurdering fra PET:

- Nu skal vi passe på, at det ikke bliver sådan, at fordi vi i høj grad har faglig bistand i en epidemikontrol, at det skal være sådan i Danmark, at det er eksperter, der fremover skal afgøre alt, hvad vi foretager os i det her land.

- Selvfølgelig er det en politisk beslutning om mennesker, der i mine øjne er landsforrædere, og det er man når man tilslutter sig Islamisk Stat, hvad end det er i ord eller i handling, om de skal være i Danmark eller ej. Og det skal de altså ikke.

Mennesker, der har vendt Danmark ryggen

Noget har altså fået regeringen til at ændre mening.

Gennem de seneste uger er støttepartiernes pres for at få børnene hentet hjem til Danmark steget.

SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har nemlig hele tiden holdt på, at de børn, der sidder i fangelejrene i Syrien, og som måtte have relation til Danmark, skal hentes hjem.

Den 8. april i år førte det til en kontant udmelding fra Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.

- Jeg kan ikke stå her og redde eller fyre en minister, men jeg kan sige så meget, at vi har et anstrengt forhold til Jeppe Kofod, og jeg tror godt, regeringen ved, at vores tillid til ham ligger på et meget lille sted, sagde hun.

Det øgede pres resulterede i flere møder, og forud for et af dem, den 23. marts i år, sagde Mette Frederiksen sådan her til interesserede journalister:

- De danskere, der er udrejst for at støtte kalifatet, og de børn, der efterfølgende er kommet i klemme, så er regeringens holdning den samme. Nemlig, at der er nogle børn, som er havnet i en meget meget ulykkelig situation qua deres forældres meget forkerte valg.

- De børn har vi hele tiden sagt, at vi gerne vil hjælpe. Men vi har fortsat ikke noget ønske om, at mennesker, der har vendt Danmark ryggen skal hjælpes aktivt af den danske regering, eller andre, tilbage til Danmark, fortsatte hun.

Det er endnu uvist, hvornår de 14 børn og de tre kvinder forventes at komme til Danmark. Processen for hvad der kommer til at ske, når de lander herhjemme er heller ikke sikker endnu, men kvinderne vil ifølge justitsminister Nick Hækkerup blive retsforfulgt.

Facebook
Twitter