Tvungen vuggestue splitter store kommuner

Regeringen har med S og DF lavet en aftale, der tvinger børn fra udsatte områder i vuggestue 25 timer om ugen.

En ny aftale tvinger etårige børn fra udsatte boligområder i vuggestue, men i kommunerne er politikerne ikke enige, om det er en god idé. (Foto: Claus bech © Scanpix)

I landets tre største byer er der ikke enighed om, hvorvidt en ny aftale, som tvinger etårige børn fra udsatte boligområder i vuggestue 25 timer om ugen, er en god idé. Københavns Kommune hilser aftalen velkommen, mens både Aarhus og Odense er mere skeptiske. - Det er rigtig bøvlet. Nu skal pædagogerne til at have stopuret frem og finde ud af, om man er der under 25 timer om ugen, og om man skal trækkes i børnepenge, siger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus.

- Jeg synes, at det er rigtig synd, at en god idé om obligatorisk vuggestue har udviklet sig til det her.

Han peger på, at der kan rejse sig en række praktiske og administrative problemstillinger ude i kommunerne som følge af aftalen.

Rådmand: Tvang er ikke en god idé

I Odense ser man ikke de store administrative problemer, da det ikke drejer sig om et stort antal børn. 42 odenseanske børn mellem et og fire år er ikke i dagtilbud lige nu, oplyser rådmand Susanne Crawley Larsen (R) for Børn og Unge.

Hun mener ikke, at tvang er en god idé, og kommunen vil ved siden af den nye aftale således arbejde endnu mere for, at børnene kommer frivilligt i vuggestue og dagtilbud. - Det vil vi gøre ved hjælp af vores sundhedsplejersker og pædagoger, som er ude i områderne, siger hun.

Borgmester: Dagtilbud gør en forskel

Børne- og ungdomsborgmester i København Jesper Christensen (S) byder aftalen velkommen. - Vi ved, hvor meget det har af betydning senere hen, for hvordan man klarer sig senere hen, for dagtilbud gør en kæmpe forskel, siger han.

Han havde dog gerne set en model, der gjaldt hele byen og ikke kun dem, der er bosat i udsatte boligområder. Aftalen, der er indgået mandag af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, pålægger etårige i de udsatte boligområder et obligatorisk læringstilbud på 25 timer om ugen, hvis ikke de er i et dagtilbud. Her skal de lære dansk og om danske værdier. Planen er en del af regeringens udspil om parallelsamfund, som blev fremlagt i marts. Det skal være med til at afvikle ghettoerne inden 2030.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter