Tysk medie: Tyskland har spioneret mod Danmark

Hvis det tyske medie, Der Spiegel, taler sandt, er oplysningerne meget overraskende, mener seniorforsker.

Tyskland var også en del af en aflytningsskandale i 2013. Dengang var det tyskerne selv, der blev overvåget. (Foto: © Stephan Jansen, Scanpix)

Den tyske efterretningstjeneste, BND, har ifølge det tyske magasin Der Spiegel udøvet spionage mod det danske indenrigsministerium. Det skriver Ritzau.

Magasinet melder ikke noget om, hvornår spionagen er foregået. Der Spiegel fortæller heller ikke, hvilke typer anonyme kilder, de har oplysningerne fra.

Ud over Danmark har BND angiveligt også spioneret mod indenrigsministerierne i blandt andre USA, Polen, Kroatien og Østrig.

Også forbindelser mellem FN og amerikanske diplomatiske forbindelser i Bruxelles, er blevet aflyttet.

I Tyskland har BND også kigget over skulderen på en lang række udenlandske ambassader og konsulater.

Således har BND ifølge Der Spiegel overvåget e-mail-adresser, telefonnumre og faxnumre på repræsentationer fra USA, Frankrig, Storbritannien, Sverige, Portugal, Grækenland, Spanien, Italien, Østrig, Schweiz og Vatikanet.

Desuden nævner Der Spiegel, at store organisationer som Care International og Røde Kors er blevet overvåget af tyskerne.

Den tyske efterretningstjeneste var tidligere i år også under beskyldning for at gå for vidt.

Dengang modtog de hård kritik for at have assisteret den amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA, i at spionere mod europæiske institutioner, virksomheder og endda tyske borgere.

Tyskland var også en del af en aflytningsskandale i 2013. Dengang var det tyskerne selv, der blev overvåget.

Landets kansler, Angela Merkel, var blevet aflyttet af det amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA.

Dengang var Angela Merkel meget klar i sin udmelding:

- Man spionerer bare ikke mod venner, mente hun dengang.

Ifølge Jyllands-Posten ønsker Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) ikke at udtale sig om den påståede overvågning af Indenrigsministeriet:

»Det er ikke noget, vi er bekendt med. Jeg har i øvrigt ikke nogen kommentar,« siger hun i en skriftlig udtalelse til Jyllands-Posten.

Avisen har desuden talt med seniorforsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Flemming Splidsboel Hansen, som siger til avisen, at han er overrasket over, at netop Tyskland angiveligt har udført aktiv spionage mod en nær allieret som Danmark. Både fordi vi er Tysklands naboer, men også NATO-allierede og EU-medlemmer.

- Hvis det passer, så er det en meget, meget spændende historie, som også illustrerer, at efterretningsmiljøet er enormt betændt, og at der er meget få regler, der holder stater tilbage, siger han til Jyllands-Posten.

/DR Nyheder/