To ud af tre arbejdere stemmer blåt

Rød Blok har tabt masser af arbejderstemmer siden valget, viser en meningsmåling.

brolægger lærlinge praktik vejarbejde håndværker (© DR)

To ud af tre ufaglærte og faglærte arbejdere ville stemme borgerligt, hvis der var valg nu.

Det fremgår af en meningsmåling fra Megafon lavet for Politiken og TV2. Blandt ufaglærte og faglærte, ville 68 procent af de ufaglærte og faglærte arbejdere sætte deres kryds ved et borgerligt parti, hvis der var valg i morgen. Kun 32 procent ville stemme rødt.

De røde har tabt mange arbejdere siden valget

Det er et markant fald i forhold til en tilsvarende undersøgelse fra juni. I dag er Venstre med 45 procent af arbejderne i ryggen større end hele rød blok. Både beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke erkender, at de har et problem med at tiltrække ufaglærte og faglærte arbejdere.

- Tallene taler for sig selv, og det kan ikke skjules, at Socialdemokraterne har en udfordring med de faglærte arbejdere. Det skal vi gøre bedre, siger Mette Frederiksen.

S må finde sine rødder

Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet startede arbejderflugten fra Socialdemokratiet ved systemskiftet i 2001, da flere af Socialdemokratiets vælgere hoppede over til Dansk Folkeparti og Venstre.

- Venstre og Dansk Folkeparti har udfordret Socialdemokratiet på midten af dansk politik, samtidig med at der er sket en stigende materialisering blandt vælgerne, der ser flere økonomiske fordele i blå blok, siger Kasper Møller Hansen.

- Derfor må Socialdemokraterne vende tilbage til nogle af deres klassiske rødder om et samlet fællesskab og tale, så arbejderen også forstår deres politik, siger valgforskeren.