Udenrigsminister bekræfter: Danmark klar med seks kampfly

Danmark vil stille seks F16-fly til rådighed for NATO. De skal bidrage til at overvåge luftrummet over de baltiske lande.

(Foto: Jens Nørgaard Larsen © Scanpix)

Danmark er klar til at stille seks F16-fly til rådighed for NATO. De skal bidrage til at overvåge luftrummet over de baltiske lande, set i lyset af situationen i Ukraine og Rusland.

Det bekræfter udenrigsminister Martin Lidegaard (R) efter dagens møde i Udenrigspolitisk Nævn. Det er stadig uklart, om alle seks fly skal sendes af sted - det afgøres i NATO-regi.

Allerede torsdag aften erfarede DR Nyheder, at de seks kampfly skulle på vingerne.

- Vi tror og håber ikke der er nogen umiddelbar trussel, men det er et godt signal at sende til vores broderfolk i de baltiske lande. Og selvfølgelig også et signal til Rusland om, at vi tager NATO alvorligt, siger udenrigsministeren.

Kun EL er imod

Udenrigspolitisk Nævn er blevet orienteret om sagen, men formelt skal den vedtages af Folketinget. Det står dog klart at kun Enhedslisten er imod at sende F16-flyene afsted.

- Det kan eskalere konflikten, og det mener vi er meget dumt at bidrage til. Jeg kan godt forstå balterne er bekymret for situationen, men det er uklogt at sende kampfly afsted, siger Nikolaj Villumsen (EL).

Martin Lidegaard afviser, at det kan få situationen til at eskalere.

- Flyene skal overvåge det baltiske luftrum, ikke andet, siger udenrigsministeren og understreger, at der er tale om en rutineoperation, der bliver opgraderet til et fornuftigt niveau.

Kampfly klar 1. maj

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) oplyser, at Danmark er klar med F16-flyene fra 1. maj.

- Jeg opfatter det som en klar handling ud fra venskab og solidaritet, og det er noget der er værdsat i de baltiske lande og i NATO, siger han.

Nicolai Wammen tilføjer, at det er femte gang Danmark bidrager til en mission over Baltikum.

- Der er tale om en opgradering i forhold til tidligere indsatser, fordi situationen er spændt i Europa og der er et ønske fra de baltiske lande om at der bliver en styrket overvågning af deres luftrum, siger han.

Facebook
Twitter