Den danske regerings tilbud om hjælp i form af respiratorer, penge og et felthospital til det hårdt corona-ramte Italien kom både alt for sent, var alt for dårligt - og så informerede regeringen også misvisende om det undervejs.
Sådan lyder kritikken fra et flertal i Folketinget, der derfor i dag har givet en såkaldt næse til udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
- Det brænder i et naboland, og så sender vi en vandkande afsted med hul i bunden. Det ligner ikke noget. Jeg er flov over den danske regerings bidrag, siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, efter dagens samråd.
Her blev udenrigsministeren afkrævet svar på, hvordan det kan være, at Danmark i begyndelsen af april endte med at tilbyde italienerne nogle gamle, ubrugelige respiratorer.
- Det er slet ikke i orden, at Danmark ikke har kunnet hjælpe Italien bedre. Det er ikke i orden, det tog så lang tid, og at man ville sende dårligt udstyr. Det er dybt kritisabelt, siger Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm.
Men hvad betyder næsen i praksis? Ministeren kan vel egentlig være ligeglad med jeres kritik?
- Vi har krævet, at Folketinget skal orienteres ordentligt. Og det betyder da noget, at vi er så mange partier, der siger, at det her ikke er i orden, siger hun.
I første omgang afviste regeringen 1. april flere partiers ønske om at sende hjælp til Italien.
En uge senere - da italienerne officielt havde bedt Danmark om hjælp - tilbød Jeppe Kofod så at sende15-20 respiratorer fra Forsvaret, et felthospital samt cirka 7,5 millioner kroner til italiensk Røde Kors. Ministeren kaldte det "en solid håndsrækning" til "vores italienske venner".
Respiratorerne viste sig dog at være for dårlige til at kunne bruges til den type lungesvigt, som man ser hos patienter med Covid-19. Flere eksperter påpegede, at det kunne være decideret farligt at bruge de gamle respiratorer på hårdt ramte Covid-19-patienter.
Heller ikke det danske felthospital viste sig at kunne bruges til Covid-19-patienter.
Så italienerne takkede nej til både respiratorer og felthospital.
Kofod fortryder ordvalg
På samrådet i dag sagde Jeppe Kofod, at han "selvsagt" ikke havde kaldt det danske tilbud om hjælp for "en solid håndsrækning", hvis han havde vidst, at respiratorerne ikke kunne bruges til Covid-19-patienter.
- Jeg fortryder mit ordvalg om det bidrag. Jeg ville ønske, at vi kunne hjælpe mere. Tidligere og hurtigere. Men sandheden var, at det var det, vi kunne tilbyde, sagde ministeren.
Men han fastholder, at det var "det muliges kunst i en svær tid", hvor den danske regering først og fremmest var optaget af at sikre, at der var nok respiratorer til danske patienter.
- Vi stod i en helt ekstraordinær situation, hvor der var stor usikkerhed om epidemiens udvikling, sagde han.
Men den forklaring giver flertallet bag kritikken ikke meget for. For regeringens tilbud om hjælp kom på et tidspunkt, hvor det danske samfund var ved at genåbne. Derfor burde vi have haft overskud til at hjælpe italienerne.
- Da krisen var allerstørst i Danmark, var der omkring 120 patienter indlagt på intensivafdelinger med respirator. Den danske kapacitet er samlet på over 1.200, siger Jan E. Jørgensen.
Flertallet bag næsen består af oppositionspartierne Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative og regeringens støttepartier De Radikale og Enhedslisten.
Se interviewet med udenrigsminister Jeppe Kofods reaktion på, at han har fået en næse:
Sagen slutter ikke her: Nu skal endnu en minister i samråd
Sagen er ikke slut med næsen til Jeppe Kofod, for partierne savner fortsat svar på, hvem der tog beslutningen om at tilbyde de gamle respiratorer.
- Ingen vil svare på, hvem der har ansvaret. Så vi mangler at få ansvaret placeret. Hvem træffer beslutningen? Det ved vi stadig ikke. Der skal placeres et ansvar, og det er derfor, vi forfølger sagen, siger De Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen.
Men har I tillid til ministeren fremadrettet?
- Det vil vi håbe, at han kan gøre sig fortjent til. Det kræver en genopretning - det er derfor, vi udtrykker kritik, siger hun.
Tidligere i dag kunne P1 Morgen nemlig afsløre, at Sundhedsstyrelsen allerede i slutningen af marts - altså to uger før regeringen tilbød at hjælpe Italien - vidste, at den specifikke type respirator var "uegnet" til Covid-19-patienter.
Men den information nåede ikke videre til udenrigsministeren, fortalte han i dag.
Derfor vil partierne nu indkalde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et nyt samråd, fordi Sundhedsstyrelsen ligger under hans ministerium.
- Sagen er ikke slut nu. Vi skal have gravet i det her, og så må vi se, hvad de andre ministre siger, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, der kalder regeringens håndtering af sagen for "utilstedelig" og direkte "skammelig".
Hun og de andre ordførere glæder sig dog over, at 12 moderne respiratorer fra Region Syddanmark lige nu er på vej til Rom for at gøre gavn i det stadigt hårdt pressede italienske sundhedsvæsen.