Udenrigsminister om kronprinsparret i Saudi-Arabien: Jeg tager den kritiske dialog

Ministeren er kaldt i samråd for at forklare, hvorfor kongefamilien skal med på erhvervsbesøg til diktaturstaten.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) skal sammen med kronprinseparret til Saudi Arabien for at fremme dansk erhvervsliv. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Kritikken hagler ned over Kristian Jensen. Han skulle til dagens samråd forklare, hvorfor kronprins Frederik og kronprinsesse Mary skal med ham selv og en erhvervsdelegation til Saudi-Arabien for at fremme dansk eksport.

Blandt andre Socialdemokraternes Mette Gjerskov mener, der er behov for at se kritisk på besøget.

- Saudi-Arabien er et af de mest fundamentalistiske regimer i verden, hvor kvinder ikke må køre bil, og hvor der er dødsstraf for homoseksualitet, siger Mette Gjerskov.

Hun peger på, at det den seneste tid er eskaleret i Saudi-Arabien, hvor de henrettede 47 personer. Derfor mener hun, at der er brug for en kritisk dialog.

- Og der vælger udenrigsministeren at tage kongehuset med, og det er jo ikke kongehuset, der skal stå for en kritisk dialog med et fundamentalistisk land, siger hun.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) er enig i, at kongehuset ikke skal blandes ind i det politiske spil.

- Det er derfor, jeg deltager som udenrigsminister for at have en kritisk dialog med den saudiske regering, siger han.

- Vi besøger tit lande, vi er politisk uenige med, og hvor vi kritiserer deres menneskerettighedssituation, men hvor vi stadig gerne vil have en erhvervsmæssig dialog, siger han.

Han understreger, at besøget er med erhvervslivet i fokus og ikke et kongeligt besøg.

- Det er et erhvervsmæssigt fremstød med kronprinsparret i spidsen og ikke et statsbesøg af kronprinsparret, siger Kristian Jensen.

Han påpeger, at Danmark og Saudi-Arabien ikke er lande, der ser ens på ret meget, og at han senest har været offentligt ude og tage afstand for massehenrettelserne.

Dog har man også fælles interesser med Saudi-Arabien i for eksempel kampen mod Islamisk Stat.

- Om vi er allierede? Det er et stort ord, siger han.