Udenrigsministeren nedsætter taskforce efter 'pinlig' respiratorsag

Myndighederne var for dårlige til at tale sammen, da Danmark tilbød Italien ubrugelige respiratorer, erkender Jeppe Kofod.

Udenrigsminister Jeppe Kofod nedsætter nu en tværministeriel task force, der skal forhindre en gentagelse af sagen om respiratorerne til Italien. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Det må ikke ske igen, at danske myndigheder er for dårlige til at koordinere og ender med at tilbyde ubrugelig hjælp til et andet land i nød.

Derfor vil udenrigsminister Jeppe Kofod (S) nu nedsætte en ny taskforce, der skal forhindre fremtidige sager som den, hvor Italien tilbage i april afviste 15-20 ældre respiratorer fra Danmark.

34.405 mennesker i Italien er ifølge de seneste tal fra Johns Hopkins University døde af Covid-19 - sygdommen forårsaget af coronavirus. (Foto: © Matteo Bazzi, Scanpix)

- Jeg vil have lavet hele systemet om. Jeg synes, det er pinligt, at vores myndigheder ikke kan tale ordentligt sammen og få afklaret tingene.

- Derfor vil jeg sikre mig, at Danmark ikke igen kommer i en situation, hvor vi tilbyder noget til andre lande, der ikke er relevant og af den kvalitet, som de skal have tilbudt, siger ministeren.

Udenrigs-, Forsvars-, Sundheds- og Justitsministeriet skal være faste medlemmer af taskforcen, og andre myndigheder kan løbende inddrages efter behov.

Samtidig har Jeppe Kofod udnævnt en civil udsendelseskoordinator, der skal holde styr på, at det, som Danmark sender ud på sundhedsområdet, er kvalitetsmæssigt i orden.

Men er det bare ikke et ekstra lag af bureaukrati, som gør processerne længere, hvis man i jeres ministerium kunne have råbt vagt i gevær om det her?

- Hvis det er bureaukrati at kvalitetssikre, at det, Danmark tilbyder andre lande, skal være i orden, så er det en form for bureakrati, som jeg gerne står ved.

Løftet pegefinger til Jeppe Kofod

De gamle respiratorer, som viste sig ikke kunne bruges til Covid-19-patienter, var en del af en hjælpepakke, der også inkluderede et udlån af et ubemandet felthospital og en million euro til italiensk Røde Kors.

Sagen resulterede i en såkaldt 'næse' - en gedigen løftet pegefinger fra et flertal i Folketinget til udenrigsminister Jeppe Kofod.

Blandt andre var Venstres EU-ordfører ude med krasse ord efter et samråd om sagen 20. maj.

Jan E. Jørgensen og Venstre har været med til at give regeringen sin første 'næse'. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Det brænder i et naboland, og så sender vi en vandkande afsted med hul i bunden. Det ligner ikke noget. Jeg er flov over den danske regerings bidrag, lød det fra Jan E. Jørgensen.

Siden afvisningen af de gamle respiratorer har de italienske myndigheder i stedet takket ja til 13 nyere respiratorer fra Region Syddanmark.

Danmark har mulighed for at kalde de pågældende respiratorer hjem igen, hvis antallet af indlæggelser skulle nå et niveau, hvor der bliver brug for dem igen.