Udlændingestyrelsen vil ikke oplyse asylbørn om deres ret

Uledsagede asylbørn må hurtigt få familien hertil, men det får de ikke at vide. Ombudsmanden overvejer svar.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørgensen overvejer nu et svar fra Udlændingestyrelsen på, hvorfor uledsagede asylbørn ikke får at vide, at de straks kan søge om familiesammenføring. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Folketingets ombudsmand har bedt Udlændingestyrelsen og Udlændingeministeriet om en forklaring i sagen om fortielse af asylbørns ret til familiesammenføring, og han har nu fået et svar, som han vurderer i øjeblikket.

Uledsagede asylbørn har ret til familiesammenføring straks de har fået såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus, men det får de ikke at vide af Udlændingestyrelsen, der fastholder, at det ikke er nødvendigt at fortælle asylbørnene om deres særlige rettighed.

Fremgangsmåden er blevet kritiseret af flere organisationer og eksperter.

Den netop vedtagne stramning, der forlænger ventetiden på familiesammenføring fra et til tre år for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus, forstærker problemet, mener Eva Singer, der er asylchef i Dansk Flygtningehjælp.

- Det er klart, at konsekvensen af at misforstå Udlændingestyrelsens såkaldte vejledning omkring familiesammenføring er endnu mere indgribende, hvis det betyder, at uledsagede mindreårige flygtninge nu tror, at de skal vente tre år med at søge familiesammenføring med deres forældre og søskende i modsætning til et år som hidtil, siger hun.

Uledsagede mindreårige har i kraft af FN’s Børnekonvention ret til at søge familiesammenføring fra den dag, de får ophold i landet. Alligevel er netop oplysningerne om denne undtagelse udeladt i de papirer, som Udlændingestyrelsen udleverer til de uledsagede mindreårige.

Sagen kom frem i november, hvorefter ombudsmand Jørgen Steen Sørensen gik ind i sagen.

- Jeg mente, at der var anledning til at følge med i sagen, ikke mindst fordi den vedrører en særligt sårbar gruppe af børn. Derfor bad jeg myndighederne om at underrette mig om deres overvejelser i anledning af kritikken, lyder det fra ombudsmanden.

/DR Nyheder/