Udrejsecenter på øde ø bekymrer borgmestre og borgere i Vordingborg

Man flytter problemet fra vest til øst ved at oprette et udrejsecenter, mener borgmestre.

Centeret på Lindholm vil blive etableret i etaper frem mod 2021, hvor det forventes, at centret kan tages i brug. (arkiv) (Foto: © Styrelsen for Dataforsyning og E, Scanpix)

Finansloven er ikke mange timer gammel.

Regeringens og Dansk Folkepartis plan om flytte udviste, kriminelle udlændinge til øen Lindholm mellem Møn og Sydsjælland, skaber dog allerede bekymring i lokalområdet.

Og det er en rigtig dårlig idé at lave et udrejsecenter på Lindholm, mener Mikael Smed fra Socialdemokratiet, der er borgmester i Vordingborg Kommune.

- Det er det, fordi man flytter problemet fra et sted i landet til et andet, siger han til Ritzau og henviser til Udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune.

Det er primært udlændinge, der ellers ville skulle placeres på udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast, der nu skal ud på øen.

Udlændingene skal nemlig i højere grad overholde meldepligten, der betyder, at de skal registreres - typisk dagligt.

Borgmesteren i Vordingborg mener, at man bare flytter et problem fra vest til øst.

- Jeg havde ikke tænkt, at jeg skulle løse nogle problemer i Jylland, men det må jeg jo kigge på, siger han til Ritzau.

Lindholm ligger mellem Møn og Sydsjælland og bliver i dag brugt af Danmarks Tekniske Universitet. (© dr)

Bekymrede borgere

Og det er ikke kun borgmesteren, der er bekymret for det nye udrejsecenter.

Den tidligere borgmester og nuværende viceborgmester fra Venstre Michael Seiding Larsen fortæller, at han allerede er blevet kontaktet af bekymrede borgere.

- Der bliver meldepligt ligesom på Kærshovedgård. Hvad folk laver i mellemtiden, det ved man jo ikke, så jeg forstår udmærket, at lokalbefolkningen er bekymrede over de nye gæster, der kommer. Det skal man tage seriøst og overveje endnu engang, siger han.

Til trods for, at det er Michael Seiding Larsens eget parti, der har lavet aftalen, er han ikke enig med partifællerne på Christiansborg.

- Jeg erkender, at man skal lave en finanslov, men er ikke enig i beslutningen. Det er ikke særlig humant, at de skal ud på en øde ø. Det bryder jeg mig egentlig ikke om, siger han.

Michael Seiding Larsen er enig med sin socialdemokratiske kollega i, at man blot flytter problemet fra en landsdel til en anden.

- Det gør faktisk problemet en lille smule større, for nu skal man i gang med en stor investering for at få de her mennesker til at bo derovre og groft sagt spærre dem inde.

Inden bygninger på Lindholm skal rumme udviste, kriminelle udlændinge, skal de gøre grundigt rent og dekontamineres. De kan blandt andet være forurenet med stærkt smittefarlige dyresygdomme som mund- og klovsyge, rabies og afrikansk svinepest.

DF'er også træt af udrejsecenter

I byrådet i Vordingborg sidder også Heino Hahn, der er gruppeformand fra Dansk Folkeparti i kommunen. Han er også træt af, at udrejsecenteret kommer.

- Jeg er ked af den beslutning. Det må jeg sige. Men når det ikke kan være anderledes, må vi få det bedste ud af det, siger han til Ritzau.

Han formoder dog, at problemet med de udviste udlændinge bliver bedre, fordi de nu kommer til at bo på en ø.

- De har ikke kunnet holde styr på det ovre i Jylland. Så er spørgsmålet, om det kan blive bedre herovre. Det kan det sandsynligvis, fordi de kommer ud på en ø og derfor ikke bare kan gå, siger Heino Hahn.