Udsatte misbrugere: 'Politiet skal lade være med at jage os'

Miljøet omkring Istedgade er blevet hårdere, fortæller de.

Fra venstre mod højre: Nanna W. Gotfredsen (med ryggen til), Heidi Bue, Lina og Mette Frederiksen. Foran Mændenes Hjem på Istedgade, der er et af de hårdeste narkomiljøer i Danmark.

Omkring Mændenes Hjem på Istedgade på Vesterbro i København er flere af de udsatte positive over for et nyt forslag fra Socialdemokratiet.

De vil udstyre de mest udsatte misbrugere med et id-kort, så politiet ved, at de godt må have narkotika på sig til eget forbrug. Det må de ifølge loven allerede - og slippe med en advarsel - men omkring Istedgade oplever mange alligevel, at politiet konfiskerer deres narko og giver bøder.

Og et sådan id-kort er en god idé, lyder det fra flere misbrugere.

- Politiet skal lade være med at jage os. Selvom man kun har til eget forbrug, tager de det hele, fortæller Heidi Bue.

Hun er lige knap 50 år, og hun er træt af livet som narkoman, fortæller hun. Hun har været i misbrug, siden hun var 14 år.

- Jeg vil gerne ud af mit misbrug efterhånden. Jeg orker ikke mere. Kan ikke mere. Det er hårdt, og jeg er ved at være en gammel dame. Jeg har været i det her i mange år - det har været en lang tur. Nu vil jeg bare gerne have hjælp og i døgnbehandling, siger hun.

Annika, en yngre misbruger, der kommer forbi sammen med sin kæreste, synes også, at idéen om et id-kort lyder fortrinlig.

- Jeg er ret frustreret over, at man bliver antastet af politiet.

Annika har ugen forinden fået konfiskeret sit narko af politiet.

- Det kunne være sejt med sådan et kort. Ham politimanden, der konfiskerede det, var rigtig smart. Det eneste, de ville have, var informationer om, hvem jeg havde købt det af.

- Men så bliver jeg stemplet som stikker og ender i en grøft, siger hun.

(Artiklen fortsætter efter videoen. Video: Peter Boier)

Miljøet er blevet hårdere

Gadejuristen hjælper de udsatte misbrugere i kampen mod systemet.

Stifter Nanna W. Gotfredsen understreger, at politiet slet ikke burde forfølge og straffe de her mennesker.

- Der er et hav af problemer for de her udfordrede mennesker. Og så bliver de oven i købet presset af politiet, siger hun, før en mand, der kalder sig Klarinet-Mikael kommer forbi Mette Frederiksen foran Mændenes Hjem og forsikrer hende, at han stemmer på partifællen Peter Hummelgaard til valget.

Og tilbyder i øvrigt sine evner på klarinetten, hvis hun skulle have brug for det, før han løber videre mod Christiania.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter