Det er manglende respekt for Danmark og domstolene, når udlændinge - tiltalt i straffesager - ikke møder i retten, når de har udsigt til en udvisningsdom.
Det mener justitsminister Søren Pape Poulsen (K), der nu fremsætter et udkast til et lovforslag, der skal sætte en stopper for række sager, der ellers er svære at afslutte i det danske retssystem.
Lad os tage et tænkt eksempel.
En østeuropæisk tyvebande bliver pågrebet og anholdt af politiet. Inden politiet kan nå at få sagen for retten, er udlændingene rejst ud af Danmark igen og møder derfor ikke op. Her venter ellers både en fængsels- og udvisningsdom til de pågældende.
Men som loven er i dag, kan domstolene ikke afsige dom over en udlænding, der står til at modtage en udvisningsdom, uden at den tiltalte er mødt i retten. Og sådan kan sagen trække i langdrag.
Det er det, som Søren Pape Poulsen nu vil ændre med et lovforslag, der gør det muligt at afsige de såkaldte udeblivelsesdomme mod udlændinge.
- Vi vil sikre, at udvisningssager bliver afgjort hurtigere, og at man ikke kan forhale en straffesag ved at blive væk fra retten, siger Søren Pape Poulsen og fortsætter:
- Det er et generelt problem i vores retssystem – særligt med omrejsende kriminelle – at så har de været her, lige pludselig er de ude. Og så kan man ikke få dem til at møde op i retssalene. Så er det, at dommere, anklagere og forsvarere møder op og spilder deres tid og vores kroner, siger han.
Sager hænger i systemet
Lovforslaget lægger op til at gælde for alle udlændinge, der er tiltalt, risikerer udvisning og hvor den maksimale fængselsstraf er ét års fængsel.
- Vi skal sikre, at de ikke kommer igen, og at de ikke drager fordel af at blive væk fra retssystemet for at undgå en udvisningsdom, siger Søren Pape Poulsen.
Hverken Justitsministeriet eller Anklagemyndigheden har tal, der dokumenterer antallet af udeblivelser i udvisningssager, men ifølge Lisa Dissing, der er chefanklager ved Syd- og Sønderjyllands Politi, ser de jævnligt den type sager.
- Vi har løbende sager om spirituskørsel og tyveri, som ikke kan afsluttes, fordi den tiltalte er udrejst, inden sagen kommer for retten, fortæller hun.
Dermed kommer sagerne til at ”hænge i systemet”.
Bliver lovforslaget vedtaget, vil det betyde, at sagsbehandlingstiden ved domstolen bliver kortere, siger hun.
DF og S er positive
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, kalder lovforslagsudkastet for ”utrolig positivt”.
- Vi har et problem i Danmark med, at folk udebliver fra retssager. I sager der handler om udvisninger, synes jeg, det er væsentligt, at domstolene kan arbejde, uanset om folk bliver væk eller ej, siger han.
Trine Bramsen, der er Socialdemokratiets retsordfører, er også på forhånd positivt stemt.
- Det er et godt forslag. Der er så mange, der udebliver – og man kan mistænke, at det er med fuldt overlæg for at undgå de her udvisningsdomme, siger hun.
I 2017 udviste Danmark 1.884 personer for kriminalitet begået her i landet ifølge tal fra Justitsministeriet.