Uffe Elbæk ændrer kurs: Kræver Løkkes regeringsgrundlag til godkendelse

Først ville Uffe Elbæk ikke forhindre nogen i at danne regering. Det vil han nu.

Et spørgsmål fra DR før sommerferien fik Alternativet til at ændre holdning i spørgsmålet om regeringsdannelse efter næste valg. Det forklarer partiets leder og statsministerkandidat Uffe Elbæk i dag. Med holdningsskiftet får Løkke færre muligheder. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen kan få langt sværere ved at danne regering efter næste valg, end det så ud til tidligere på sommeren. I hvert fald hvis han bliver afhængig af Alternativet, som tidligere meddelte, at partiet selv går efter statsministerposten, men at det i øvrigt ikke vil blande sig i, hvem der ellers måtte danne regering.

Alternativet meddelte den gang, at for eksempel en mulig kommende Venstre-ledet regering ikke ville blive væltet alene på regeringsgrundlaget. Derimod ville den senere kunne væltes på den konkrete førte politik.

Det er anderledes nu.

Kræver indrømmelser

Overfor DR erkender Alternativets leder og statsministerkandidat, Uffe Elbæk, at partiet nu har skiftet til en ny position på det afgørende spørgsmål, hvis Lars Løkke Rasmussen forsøger at danne regering efter næste valg.

- Så vil vi sige til Lars: Du skal vide, at det, som er vigtigt for os, det er, at man laver en markant politik i forhold til ulighed, at man prioriterer 2.000 FN-kvoteflygtninge, at man omlægger konventionel landbrug til økologi. Han er nødt til at vide, at han kan blive mødt med et mistillidsvotum nede i salen, siger Uffe Elbæk til Slotsholmen på P1.

Det ændrer Lars Løkke Rasmussens muligheder efter et valg.

Afgørende melding

I en såkaldt dronningerunde følger det af grundlovens bestemmelser, at ingen kan få lov til at danne en regering, hvis der er udsigt til, at den bliver væltet ved først givne lejlighed. Derimod er det sådan i Danmark, at en regering godt kan dannes og sidde ved magten uden at have et flertal. Der må bare ikke være et flertal imod den.

Derfor er Uffe Elbæks nye melding afgørende. Hvis ikke Lars Løkke Rasmussen imødekommer Elbæks krav, kan han ikke danne regering. Han kan altså ikke først danne regeringen - og så prøve at klare sig igennem i Folketinget.

Klar til mistillidsvotum

- Hvis regeringsgrundlaget er så markant imod det, vi er enige i, og der er nogen, der stiller et mistillidsvotum nede i salen den første dag - eller vi kan selv stille et mistillidsvotum - så vil vi gøre det, forklarede Uffe Elbæk i Slotsholmen på P1.

Det her er noget andet, end det du sagde før sommerferien, hvor vi talte om det her. Den gang hed det, at I kun ville vælte en dannet regering på konkret politik. Nu siger du lidt noget andet?

- Ja, det gør jeg nemlig, og det var på baggrund af den samtale, vi havde.

Men med din nye melding i dag, så bliver det jo markant sværere at danne regering?

- Ja. Det bliver markant sværere med det her, siger Uffe Elbæk.

Facebook
Twitter