Uffe Elbæk anklages på ny for nepotisme

Kulturminister Uffe Elbæk møder kritik for at bruge 180.000 kroner på middage og arrangementer på sin ægtefælles arbejdsplads.

(Foto: Tolkil Adsersen © Scanpix)

Kulturminister Uffe Elbæk (RV) er havnet i et nyt stormvejr om habilitet.

Dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i, viser, at kulturministeren har brugt 180.000 kroner på middagsselskaber og underholdning på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK) - et uddannelsessted, hvor han selv tidligere har siddet i bestyrelsen, og hvor hans registrerede partner, Jens Pedersen, desuden er ansat den dag i dag.

I alt drejer det sig om tre middage og to øvrige arrangementer - blandt andet en middag med kulturudvalget til 41.250 kroner og en middag med 80 sportschefer fra EU til 88.125 kroner. Og flere af bilagene og fakturaerne er underskrevet Elbæks mand Jens Pedersen.

Det vækker forargelse på tværs af Folketinget, ikke mindst fordi sagen kommer efter sidste uges kritik af, at AFUK som det eneste nye initiativ på kulturområdet fik en bevilling på 6 millioner kroner.

- Jeg synes Uffe Elbæk udviser en fuldstændig mangel på dømmekraft og omtanke. Det er nepotisme og kammerateri, og det er meget meget angribeligt med så mange middage på så kort tid. Det er helt målrettet, at der skal lægges så mange penge der, som muligt, siger Pia Kjærsgaard, som kræver en redegørelse og en klar beklagelse fra Elbæk.

Samme melding lyder fra Venstres Michael Aastrup, der især hæfter sig ved, at et af arrangementerne oppebærer en pris på 1800 kroner per person for mad og underholdning

- Det er en meget alvorlig sag, hvor der kommer en masse mistanker frem, og derfor skal vi have undersøgt det fuldstændig til bunds, siger han og opfordrer Uffe Elbæk til selv at tage kontakt til Rigsrevisionen for at få sagen undersøgt.

Og Pernille Skipper fra Enhedslisten er enig.

- Det virker bekymrende og noget i overkanten af hvad man bør bruge af offentlige skattekroner. Og det virker også underligt, at det er et sted, han selv har en interesse i. Så det er klart, det er noget vi har behov for at få undersøgt.

Ifølge formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen, ser sagen ikke køn ud.

- Nu har jeg ikke studeret bilagene, men umiddelbart lyder det ikke godt. For det gælder selvfølgelig, at man som minister ikke skal tilgodese steder, man har personlig forbindelse til. Derfor kan jeg ikke udelukke, at det er en sag, vi vil kigge nærmere på, siger Peder Larsen.

Uffe Elbæk selv er ked af, at sagen om bilagene nu bringer ham i søgelyset i en sag om nepotisme og kammerateri.

- Jeg er virkelig ked af, at der opstår den her tvivl. Det er helt fagligt velbegrundet, at vi har lagt arrangementerne der, for det er et helt særligt kulturmiljø, men jeg er selvfølgelig rigtig ked af, at der bliver rejst den her usikkerhed, og jeg ser frem til at forklare Folketinget, hvad der er op og ned på den her sag, siger Uffe Elbæk, der peger på, at hans mand først blev ansat på AFUK i maj.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk