Uffe Elbæk bryder med De Radikale

Tidligere kulturminister Uffe Elbæk træder ud af Det Radikale Venstre.

Tidligere kulturminister Uffe Elbæk træder ud af Det Radikale Venstre og bliver løsgænger i Folketinget.

Den tidligere kulturminister Uffe Elbæk vil have lov til at kalde en skovl for en skovl og gøre op med vækstdagsordenen - uden at det bliver et loyalitetsproblem.

Det skriver Elbæk i en pressemeddelelse, hvor han også annoncerer, at han forlader Det Radikale Venstre for at blive løsgænger. Han vil dog fortsat bakke op om regeringen.

- Det har på alle måder været meningsfuldt at være en del af Det Radikale Venstre gennem de sidste 15 år, siger Uffe Elbæk i pressemeddelelsen.

Vil tale mere frit

Der er dog et "men", lyder det fra det nu forhenværende radikale medlem.

- Jeg må efter alle disse år i partiet se i øjnene, at min ambition i endnu højere grad er at arbejde for en mere gennemsigtig, mangfoldig og entreprenant politisk kultur.

Uffe Elbæk vil derfor bruge sin nye status som løsgænger til at kunne tale og handle friere og samtidig gøre op med den nuværende vækstdagsorden. Han har ikke overvejet at melde sig ind i et andet parti, oplyser han.

På sin facebookprofil peger han som eksempel på den meget omdiskuterede offentlighedslov som noget, han ikke har kunnet se sig selv bakke op om.

Tidligere radikalt byrådsmedlem

Uffe Elbæk har været folketingsmedlem for de Radikale siden folketingsvalget i 2011, og han var kulturminister fra oktober 2011 til december 2012, hvor han gik af efter at være blevet beskyldt for nepotisme, da det kom frem, at han havde placeret nogle arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, AFUK, hvor hans mand er ansat.

Tidligere har Elbæk også været valgt ind i Aarhus Byråd for de Radikale.

Hans nu forhenværende partileder, Margrethe Vestager (R), skriver på Twitter:

- Uffe siger farvel til Radikale Venstre for at blive partipolitisk fri. Det tager jeg til efterretning - tror også vi vil samarbejde fremover.