Uffe Elbæk får debut i Folketingets spørgetime: Formatet er en udfordring

Alternativets leder ved ikke, hvor meget klogere han selv bliver af at følge med i spørgetimen. Nu skal han selv være en del af den.

Uffe Elbæk skal for første gang som partileder stille spørgsmål til statsministeren i Folketingets spørgetime. (Foto: Scanpix © Thomas Lekfeldt)

Alternativet skal for første gang deltage i spørgetimen i folketingssalen, hvor partilederneChristiansborg kan stille spørgsmål til statsministeren.

Partiet blev for nylig formelt opstillingsberettiget til folketingsvalget, og derfor kan politisk leder Uffe Elbæk tirsdag eftermiddag ligesom Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og de andre partiledere få lov at stille to spørgsmål til statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Spørgetimeformatet har tidligere fået kritik for ikke at bidrage med andet til den politiske debat i Danmark end mudderkastning mellem statsministeren og partilederne, og Uffe Elbæk deler til dels den opfattelse.

- Udfordringen er, at det bliver ret kort, og det bliver meget spørgsmål-svar-spørgsmål-svar, og jeg ved ikke, hvor meget klogere jeg bliver af debatten, siger Uffe Elbæk.

- Sådan tror jeg også, at mange borgere oplever det, når de sidder og kigger på det. Det er som at se en verbal tenniskamp, siger han.

Ambitionen er god

Uffe Elbæk ville dog ikke umiddelbart lave spørgetimens format om, hvis han kunne få lov at bestemme. Intentionen med spørgetimen er nemlig rigtig god, mener han.

- Jeg synes, vi skal give det en chance. Mogens Lykketofts (Folketingets formand, som indførte spørgetimen, red.) ambition om at skabe en bedre debatkultur herhjemme kan jeg kun bakke op om, siger Uffe Elbæk.

Alternativets politiske leder er partiets eneste folketingsmedlem, og derfor bliver han også sidste mand, der får lov at stille spørgsmål til Helle Thorning-Schmidt under spørgetimen.

Spurgt Facebook-følgere til råds

Han har til formålet bedt sine følgere på Facebook om bud på spørgsmål til statsministeren. Om nogle af de mere end 100 forslag kommer igennem Uffe Elbæks nåleøje og når hele vejen til Helle Thorning-Schmidt vil han ikke afsløre inden spørgetimen.

- Der er mange, der spørger ind til Socialdemokraternes kampagne om flygtninge og indvandrere, og der er også en del, der spørger til konkurrencestatsretorikken, og hvorfor vi halser os halvt ihjel på vores arbejde. Så der er mange begavede spørgsmål, og noget af det vil jeg måske lade mig inspirere af, siger Uffe Elbæk.

- Men jeg også vil lige vente og se, hvad de andre partiledere stiller af spørgsmål, så jeg ikke gentager noget, der allerede er sagt, siger Uffe Elbæk.

Spørgetimen med statsministeren afholdes tirsdag eftermiddag klokken 13.