Uffe Elbæk: 'Hvem peger Mette Frederiksen på?'

Alternativet vil fortsat ikke pege på en statsministerkandidat, men Uffe Elbæk vil anbefale sin folketingsgruppe at få gjort regnskabet op før næste valg.

Uffe Elbæk og resten af Alternativet holder landsmøde i Odense over weekenden. Partiet har rundet 11.000 medlemmer.

Han er blevet spurgt igen og igen.

Men om Alternativet peger på Mette Frederiksen som statsminister ved næste folketingsvalg, nægter Uffe Elbæk fortsat at svare på.

- Før vi overhovedet begynder at snakke navne, har vi lyst til at snakke politik, lød det fra Uffe Elbæk på Alternativets landsmøde i et ombygget silo-pakhus på havnen i Odense.

Midt i sin politiske tale vendte han så spørgsmålet rundt og spurgte, hvem Mette Frederiksen egentlig peger på.

- Det spørgsmål bliver mere og mere interessant at få svar på. Der er blevet dannet et stjernepar i dansk politik bestående af Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Der er virkelig gået forår i den.

- Det er fuldstændig fair, at man bliver forelsket. Og man kan holde en forelskelse kørende rigtigt længe, og på et tidspunkt bliver det måske et ægteskab. Det ved man ikke, sagde Uffe Elbæk.

Gider ikke være sidekick

Stemningen i rød blok har været decideret dårlig i den seneste tid, og den blev ikke just bedre, da Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, kaldte kritikerne af sit partis højredrejning af udlændingepolitikken for utopiske humanister.

Ifølge Uffe Elbæk er der fortsat behov for at få klargjort, om partierne i rød blok kigger ud af det samme politiske vindue, og om der er ting, de kan blive enige om efter en eventuel overtagelse af regeringsmagten.

- Og jeg tror, der er ting, vi kan blive enige med Socialdemokratiet om. Vi kan noget om den bæredygtige omstilling, og det samme om kampen mod ulighed, men vi har ikke lyst til at blive opfattet som et sidekick. Det har vi ikke, sagde Uffe Elbæk, der har talt om at opstille såkaldte grønne linjer.

Alternativet åbnede her til formiddag sit landsmøde i Odense med strygermusik og mindfullness. Partiet er med over 11.000 medlemmer blevet Danmarks fjerdestørste målt på medlemmer.

Det er en måned siden, at oppositionspartierne holdt det første fælles møde i 15 måneder. Her meldte Mette Frederiksen om god stemning, men hun sagde samtidig, at der ikke var behov for noget fælles projekt.

Forholdene i jernindustrien

Uffe Elbæk tog selv emnet om statsministerkandidater op i sin landsmødetale og henviste heri blandt andet til en udtalelse fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, der forleden opfordrede Alternativet til at pege på enten Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen.

- Så svinger han (Nicolai Wammen, red.) sig op i sådan nogle helt fantastiske poetiske formuleringer, som at 'de må acceptere forholdene i jernindustrien'.

- Så tænker man, right... Okay, Socialdemokratiet tager afsæt i jernindustrien, og det er den, vi skal kende både fordele og ulemper ved for at kunne forstå det politiske spil. Fred med det. Og siger han, at de ikke vil lade sig slæbe rundt i manegen, sagde Uffe Elbæk og fortsatte:

- Og så siger vi, at det kan vi da godt forstå, men det har vi heller ikke lyst til, lød det.

Efter talen blev Uffe Elbæk modtaget af en større flok journalister, der blandt andet ville vide, hvor hans såkaldte grønne linjer går.

- Hvis Danmark ikke bevæger sig i en mere grøn retning...

Hvad betyder mere grøn, kan du ikke være mere konkret?

- Nej, det vil jeg faktisk ikke. Vores parti er ikke sådan et, der kommer ud med meget manifeste krav, for hvis man gør det, så bliver man på et tidspunkt kørt op i et hjørne eller op i træet.

Hvad er jeres grønne linjer?

- Det får du ikke svar på. Til gengæld skal de partier, som vi eventuelt skal bakke op i en kommende regering nok vide, hvad det er, vi mener.

Elbæk: Andre bud på statsministerkandidater

Så befolkningen får det ikke at vide?

- Jo, når vi kommer tættere på et valg, men det, vi siger, er, at vi ønsker at bruge de næste år til at diskutere med vores kolleger fra de andre partier, hvad deres og vores vision er for et mere progressivt Danmark. Det har vi lyst til, før vi skal bruge tiden på grønne linjer og krav.

Han afviser, at han selv vil gå efter at blive statsminister, men mener, at der findes andre gode bud på statsministerkandidater i de andre oppositionspartier.

- Nu skal jeg ikke sætte navne på, men I kan jo selv lege med dem. Jeg synes faktisk, at der er nogle gode profiler i de andre partier. Jeg tænker på rigtigt mange, men deler dem ikke med jer. Men det kan sagtens være, at Mette Frederiksen ender med at blive vores bud.

Så før valgkampen, der har I peget på en statsministerkandidat?

- Det vil jeg meget gerne, at det var situationen. Jeg vil ikke sige 100 procent sikkerhed, men står det til mig, vil jeg helt sikker anbefale min folketingsgruppe, at vi inden et valg gør regnskabet op og fortælle om vores position.

Alternativets landsmøde fortsætter søndag.

Facebook
Twitter