Uffe Elbæk: Ingen bør eje sin egen jord

I et nyt visionsudspil lægger Alternativet op til, at ingen må eje boliggrunde.

- Selvfølgelig skal man kunne eje sin egen bolig, men den jord boligen er bygget på burde være fælleseje, siger Uffe Elbæk, politisk leder i Alternativet. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Alternativets formand, Uffe Elbæk, er klar til at tage et opgør med den private ejendomsret. I hvert fald når det handler om den grund eller jord, hvor boligerne er bygget. Den bør privatpersoner ikke længere kunne eje, mener Uffe Elbæk.

- På sigt synes jeg, man skal leje den jord, som man bor på af for eksempel andelsfællesskaber. Selvfølgelig skal man kunne eje sin egen bolig, men den jord, boligen er bygget på, burde være fælleseje. Det er et meget principielt take på det. Det, som vi alle sammen har fået givet som fællesskab – altså jorden, vandet, luften, kan man eje det?, siger Uffe Elbæk i radioprogrammet Slotsholmen på P1.

Sig mig, er du blevet marxist?

- Det vil jeg givetvis blive skudt i skoene, siger Uffe Elbæk med et grin.

Uffe Elbæks opgør med retten til at eje sin egen jord er en del af et større katalog med politiske visioner, som Alternativet lancerer op til partiets landsmøde i den kommende weekend.

SF erklærer sig enig

Socialdemokratiet vil ikke begrænse den private ejendomsret, fastslår partiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

- Som socialdemokrat mener jeg, at markedet er en god tjener, men en dårlig herre. Med andre ord går vi ind for fri ejendomsret under behørig regulering, siger Benny Engelbrecht.

SFs politiske ordfører, Karsten Hønge, deler derimod Alternativets vision.

- Jord udgør vores fælles grundlag, og som SF'er har jeg en ideologisk holdning om, at det er fællesskabets ejendom, fremfor at den bør være ejet af private personer. Vi er åbne overfor flere ejerformer, fremfor at den ejes af private personer. Samtidig er det at eje jord også med til at skabe større ulighed og urimelige prisstigninger, der beriger nogle få privilegerede, siger Karsten Hønge.

Hos Enhedslisten hilser finansordfører Pelle Dragsted diskussionen velkommen - men vil dog ikke sige, om han er enig eller uenig med Uffe Elbæk i, at ingen privatpersoner må eje jord.

- Jeg har behov for at se det konkrete forslag først. Men det er al ære værd, at Uffe Elbæk rejser den her principielle debat - særligt når vi ser den voldsomme koncentration i ejerskab og formuer, som vi har set de seneste årtier i både Danmark og i verden, siger Pelle Dragsted og tilføjer:

- Jeg synes, at det er helt afgørende, at vores jord bliver brugt og er ejet af os i Danmark, og for eksempel ikke bliver købt op af udenlandske kapitalfonde.

Højere skat på boligfortjeneste

I kataloget skriver Alternativets partileder:

- For at værne om vores jord og fællesskaber skal vi tage en grundig diskussion af, hvordan rammerne og de lovgivningsmæssige forudsætninger for at købe og eje land og ejendom i vores samfund skal se ud. Det gælder ikke mindst retten til at blive ekstremt rig på at eje, opkøbe og spekulere i jord og ejendom.

- Vi bliver nødt til at se på den værdistigning, der sker mellem køb og salg. Man kan forstille sig en meget mere progressiv beskatning af den fortjeneste, man har efter et boligsalg, siger Uffe Elbæk til Slotsholmen.

- Vi taler tit om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Men reelt handler det om, at det kan betale sig at eje sin egen bolig. Den måde, vi har indrettet os på i Danmark, gør det sværere og sværere for folk, som ikke ejer lejligheder eller huse at komme ind i eksempelvis København, siger Uffe Elbæk.