Uffe Elbæk kan sikre regeringens sundhedsreform efter valget

Regeringen øjner bredt flertal for sin sundhedsreform med Alternativet og DF.

Alternativets Uffe Elbæk er klar til at forhandle videre med regeringen om sundhedsreformen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Alternativet og til dels De Radikale kan sammen med Dansk Folkeparti være de partier, der i sidste ende sikrer et flertal for regeringens foreslåede sundhedsreform - også hvis flertallet i Folketinget skifter efter et valg.

Regeringen med finansminister Kristian Jensen (V) i spidsen har i går og i dag forhandlet med Folketingets partier om sundhedsreformen.

I går stod det klart, at regeringen og Dansk Folkeparti formentlig vil kunne blive enige om en aftale hurtigt og dermed sikre et flertal.

Men efter møderne i dag har der også vist sig en åbning blandt nogle af oppositionspartierne, som finansministeren nu vil forhandle videre med.

Forhandler videre med Alternativet

Særligt mødet med Alternativet viste en vej frem mod en bredere aftale, siger Kristian Jensen.

- Alternativet har tilkendegivet en klar interesse i at være med og er kommet med nogle ønsker. De ønsker lytter vi konstruktivt til. De sætter fingeren på nogle rigtige punkter.

- Derfor er der nogle ting, som Alternativet har sagt, der gør mig optimistisk i forhold til at arbejde videre med dem og med Dansk Folkeparti, siger han.

Også Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, ser positivt på at forhandle videre med regeringen.

- Jeg forventer, at vi bliver inviteret til endnu et møde. Vi er meget enige om, hvad problemet er. Så er spørgsmålet jo: Hvad er løsningen?

- Der kom vi med nogle af de ting, der er vigtige for os: Psykiatri, styrkelse af nærdemokrati og en række andre ting. Jeg vil blive meget overrasket, hvis vi ikke bliver inviteret til et nyt møde, siger han.

Bredt flertal - også efter valget

Uffe Elbæk understreger, at det ikke er vigtigt for Alternativet, om regionerne bevares eller bliver nedlagt, som regeringen har lagt op til.

Her adskiller Alternativet sig fra flere af de andre partier i oppositionen, der ikke kan se sig selv i en aftale, hvor regionerne nedlægges.

En aftale med flere partier end Dansk Folkeparti - eksempelvis Alternativet og De Radikale - kan gøre det umuligt for en eventuel rød regering at stemme aftalen ned efter valget, og finansministeren ser da også meget gerne en bred aftale.

- Vi holder fast i, at det vigtigste er den rigtige aftale, altså en aftale, der giver til sundhedsvæsenet, der rykker behandlingerne tættere på borgerne, og som giver mindre ulighed i sundhedsvæsenet.

- Men derudover er det selvfølgelig også vigtigt, at det er en bredt funderet aftale. Hvis vi kan nå begge dele, skal vi selvfølgelig gå efter det, siger han.

Åbning fra De Radikale

De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, sagde tidligere i dag, at han hellere vil give regionerne flere opgaver end at nedlægge dem, men at han ikke udelukker at gå med i en aftale, hvor de nedlægges.

På den baggrund siger finansminister Kristian Jensen nu, at der også kan være en mulighed for at forhandle videre med De Radikale.

Derfor fortsætter forhandlingerne nu med Dansk Folkeparti, Alternativet og formentlig De Radikale.

Facebook
Twitter