Uffe Elbæk om sit farvel til Alternativet: Havde ikke regnet med at Fock stillede op

Alternativets stifter kan ikke få sig selv til at bakke op om partiets nye leder.

Efter at have meldt sig ud af Alternativet for at blive løsgænger sammen med tre andre af partiets fem folketingsmedlemmer, tager partiets grundlægger, Uffe Elbæk, bladet fra munden.

- Sagt med både ydmyghed og respekt: Jeg havde bare ikke regnet med, at Josephine Fock meldte sig som kandidat, siger Uffe Elbæk til DR Nyheder.

Dermed sætter han ord på kimen til den konflikt, der har martret partiet, siden Alternativets medlemmer i februar valgte, hvem der skulle tage over efter ham som politisk leder.

- Folketingsgruppen ønskede en anden kandidat, men var fuldstændig klar på, at det ikke var ham, der vandt.

I havde håbet på Rasmus Nordqvist?

- Ja. Men vi var også klar på at arbejde sammen med den, der så blev valgt. I det her tilfælde var der så nogle meget specifikke personlige konflikter med en af kandidaterne, og det var desværre den kandidat, der vandt.

Minder om 'er-du-med-os-eller-imod-os-kultur'

Uffe Elbæk meddelte 16. december sidste år, at han ville træde tilbage som politisk leder af Alternativet.

Dengang sagde han:

- Jeg kan aflevere Alternativet i god, solid stand - det er et parti i harmoni med sig selv. Vi ved, hvor vi vil hen. Vi har fået et tillidsfuldt forhold til den nye regering. Jeg synes ikke, man kan skabe en bedre platform for en ny politisk leder at træde ind på.

Siden Josephine Fock blev valgt som Uffe Elbæks arvtager 1. februar, har partiet været i åben krig med sig selv. Og i sidste uge blev Uffe Elbæk afkrævet svar af sin egen opstillingskreds i København.

Men han kunne ikke få sig selv til at efterkomme kravet om offentligt at bakke op om Josephine Fock, fortæller han.

- Det med at gå ud og aflægge ed over for den politiske leder. Det minder om en enten-er-du-med-os-eller-imod-os-kultur. Det ligger så fjernt fra det, jeg forbinder med Alternativet, siger Uffe Elbæk.

Skuffet over hovedbestyrelse

Han retter også skytset mod partiets hovedbestyrelse, som igennem hele forløbet har bakket Josephine Fock op og afvist anklager om ruskeri og verbale overfald, som flere medlemmer anonymt har berettet om.

Den håndtering af sagen kan Uffe Elbæk ikke stå inde for.

- Jeg har været inde foran hovedbestyrelsen og fortælle min version af nogle af de konflikter, der har fundet sted. Og alligevel går et flertal i hovedbestyrelsen ud og bakker op om den nuværende politiske leder, Josephine Fock.

- Og der må jeg bare sige, at der er et flertal, der vil noget andet, end det jeg vil. Det må jeg så handle på.

I hælene på Uffe Elbæk følger tre andre medlemmer af folketingsgruppen: Susanne Zimmer, Sikandar Siddique og Rasmus Nordqvist.

Det eneste tilbageværende medlem af folketingsgruppen er politisk ordfører Torsten Gejl, der endnu ikke har meldt ud, om han fortsætter i Alternativet.