Uffe Elbæk siger farvel til Frie Grønne og er tilbage i Alternativet

Den tidligere partileder begrunder det med, at Frie Grønne ikke vil melde sig under Alternativets faner.

Uffe Elbæk genopstiller ikke ved næste Folketingsvalg men vil arbejde for, at Alternativet kommer over spærregrænsen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Frie Grønne har nu en mand mindre siddende i Folketinget.

Uffe Elbæk forlader nemlig partiet, som han selv var med til at stifte for to år siden og går tilbage til det første parti, han var med til at stifte - nemlig Alternativet.

Han begrunder partiskiftet med, at Frie Grønne ikke ønsker at melde sig under Alternativets faner, som blandt andre Elbæk selv og Den Grønne Studenterbevægelse har opfordret til.

- Den opfordring kunne jeg ikke sidde overhøring, siger Uffe Elbæk.

- Man kan sige, at jeg har været udlånt til en klub i en periode, og nu er jeg hjemme i min egen klub, siger Uffe Elbæk.

Dermed vokser Alternativets folketingsgruppe fra et til to mandater.

I klippet nedenunder kan du se det historiske klip med Uffe Elbæk, da Alternativet stormede ind i Folketinget i 2015 med ni mandater:

Frie Grønne nægter sammenlægning med Alternativet

Uffe Elbæk har i længere tid opfordret sine nu tidligere partifæller i Frie Grønne til at slå sig sammen med Alternativet og Grøn Alliance for at optimere chancerne for at komme i Folketinget efter næste valg. Senest i Information i søndags.

Ifølge DR's seneste meningsmåling fra Epinion ligger alle tre partier nemlig under spærregrænsen. Derfor har flere den seneste tid påpeget, at der er kunne være et håb for de tre små grønne partier, hvis de slog sig sammen.

Alternativet og Grøn Alliance er allerede i gang med at forhandle om en sammenlægning.

Men Frie Grønnes partileder, Sikandar Siddique, har afvist at slå sig sammen med de to andre partier flere gange og gør det igen overfor DR i dag.

Frie Grønnes partileder, Sikandar Siddique, står i spidsen for en folketingsgruppe, der nu kun består af ham selv og Susanne Zimmer.

- Alternativet er velkomne i Frie Grønne. De kan nedlægge partiet og komme over til os. Vi står fuldstændig rent i den klimapolitiske tilgang, siger han.

Og ifølge Uffe Elbæk, var dét dråben, der fik ham til at forlade partiet.

- Jeg har jo taget diskussionen om sammenlægningen igennem et længere forløb, og det var så i dag endegyldigt, at jeg fik at vide, at Frie Grønne ikke ønsker en sammenlægning. Også bliver jeg nødt til at sætte handling bag ordene, siger Uffe Elbæk.

Alternativet byder tidligere partileder Uffe Elbæk tilbage i partiet på Twitter.

Genopstiller ikke ved næste valg

Allerede i september 2020 meddelte Uffe Elbæk, at han ikke vil genopstille ved næste valg. Og det ændrer partiskiftet ikke på.

- Det er mit udgangspunkt. Men jeg kan jo se, at der er mange, der opfordrer mig til at stille op, siger Uffe Elbæk.

- Jeg glæder mig til at forlade Christiansborg og blive min egen stemme, men indtil da vil jeg gerne gøre, hvad jeg kan for at hjælpe partiet over spærregrænsen.

Har Alternativet sagt, at de vil have dig tilbage?

- Det er helt klart min oplevelse, siger Uffe Elbæk.

Alternativets leder, Franciska Rosenkilde, byder da også Uffe Elbæk velkommen tilbage i partiet.

- Sikke en glædelig nyhed. Vi samler og styrker den grønne front frem mod folketingsvalget, skriver hun på Twitter.

Franciska Rosenkilde har været stået i spidsen for Alternativet siden 2021.

'Der var uenigheder'

Ifølge Sikandar Siddique har Uffe Elbæk ikke villet følge Frie Grønnes kompromisløse tilgang til politik. Og derfor kommer det ikke som en overraskelse, at Elbæk forlader partiet.

- Vi har vidst længe, at der var uenigheder, siger Sikandar Siddique.

Han vil ikke uddybe nærmere, hvilke uenigheder der er tale om.

Partilederen havde håbet, at Uffe Elbæk havde ventet med at forlade Frie Grønne til efter et folketingsvalg, men ønsker ham god rejse.

- Jeg ønsker Uffe Elbæk held og lykke. Jeg tror, det er godt for Uffe Elbæk og også godt for Frie Grønne, siger Sikandar Siddique.