Uffe Elbæk stopper som politisk leder i Alternativet

Det bliver partiets medlemmer, der skal vælge Elbæks afløser.

Uffe Elbæk holdt pressemøde på det gadehjørne i København, hvor de første idéer til Alternativet blev plantet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Uffe Elbæk træder tilbage som politisk leder af Alternativet.

Det har han i dag oplyst på et pressemøde på Frederiksberg i København. Hvem der afløser den 65-årige Elbæk som politisk leder, er endnu ikke besluttet.

- Jeg blev lige efter valget spurgt, om jeg ville stoppe. Men jeg forlader aldrig et skib i oprørt farvand. Jeg forlader ikke broen, før vi er i sikkert farvand. Jeg ønsker at give det her videre i god stil og god form - og det er nu, siger Uffe Elbæk.

Han peger på, at Alternativet efter valget har gennemgået en grundig evaluering og er blevet enige om, hvilket type parti de vil være. Efterfølgende har Alternativet været med i sin første finanslovsaftale og klimaloven.

Klimaloven, som har et stort og bredt flertal i Folketinget bag sig, har som ambition, at der skal ske en reduktion af drivshusgasser på 70 procent i 2030. For et år siden var Alternativet det eneste parti i Folketinget, det havde den målsætning.

- Vi har simpelthen defineret rammen for hele den her afgørende klimalov, siger Uffe Elbæk.

Alternativet gik ved valget i foråret tilbage fra ni til fem mandater. Det skete i en valgkamp, hvor Uffe Elbæk pegede på sig selv som statsminister.

Var det en fejl, at du pegede på dig selv som statsminister?

- Jeg står fuldstændig ved det valg, vi traf. Og jeg siger 'vi'. For det var en fuldstændig enig folketingsgruppe, der mente, det var det rigtige at gøre. Der skulle være et parti, der havde det grønne som det vigtigste og ville udfordre status quo. Men vi så udfordringen direkte i øjnene, og jeg er stolt over, at vi gjorde det, siger Elbæk.

Tager et par år at finde sig til rette

Det bliver partiets medlemmer, som skal stemme om, hvem der for fremtiden skal stå i spidsen for partiet. Skiftet sker på et ekstraordinært landsmøde den 1. februar.

Elbæk håber på en 'demokratisk fest i Alternativet'.

- Jeg håber, at der bliver en fire fem-kandidater, så vi får nogle debatter i spil. Jeg vil slet ikke kommentere, hvem der er min favorit. Hvis en partileder udpeger en favorit, er det som et dødskys. Jeg glæder mig så meget til at se et hold af kandidater stille sig frem og sige, at jeg har viljen, energien og kompetencerne, siger Elbæk.

Han trækker sig også nu for at kunne give en efterfølger god tid.

- Jeg ved godt, det er en stor opgave at tage over efter mig. At tage over efter grundlæggeren, selvfølgelig er det dét. Det tager nok et år eller to, inden en ny politisk leder har sat sig i stolen og fundet sig helt til rette i rollen, siger Uffe Elbæk.

Se en DR-dokumentar om Uffe Elbæk her.

De plantede en idé i mig

Uffe Elbæks holdt pressemøde om sin beslutning på hjørnet af Gl. Kongevej og H.C. Ørstedsvej på Frederiksberg, hvor Uffe Elbæk netop fik ideen til Alternativet, har han beskrevet i bogen 'Vejen til noget andet: Uffe Elbæks liv'.

I bogen står der:

"En dag i maj 2013 cyklede Uffe Elbæk hjem fra Christiansborg mod Alhambravej sammen med to af de unge fra projektet. Da de nåede hjørnet af Gl. Kongevej og H.C. Ørstedsvej, var Uffe Elbæk ved at være hjemme, de to andre skulle videre. Men de stoppede op og småsludrede et par minutter. Under snakken siger den ene af de unge: Uffe, du er jo ikke tilfreds med det, der foregår. Skal du ikke lave et nyt politisk parti? 'Jeg er ikke bare 40, fed og færdig – jeg er 60, fed og færdig. Så det skal jeg ikke', var hans svar til de to unge.

"Men de plantede en idé i mig", siger Uffe Elbæk i bogen.

Op til valget i juni skrev DR's politiske analytiker Jens Ringberg et portræt af det grønne parti, der ville ændre kulturen på Christiansborg. Læs den artikel her.