Uffe Elbæk vred over Clement-interview: Blev væk fra Deadline

Alternativets formand synes ikke, han fik mulighed for at svare ordentligt, da han blev interviewet af Clement Kjersgaard.

Uffe Elbæks Alternativet har fyldt både de traditionelle og sociale medier i weekenden, hvor danskerne har kunnet følge både deres politiske udspil og engagerede fællessang til partiets årsmøde.

Men søndag aften meldte partiformanden fra en interviewaftale med Deadline på DR2. Årsagen var ifølge Elbæk selv, at han var træt efter en hård weekend, men også fordi han følte sig uretfærdigt behandlet af tv-værten Clement Kjersgaard, der havde interviewet ham til et andet program på samme kanal - 'Vi ses hos Clement', der blev optaget fredag, men bragt søndag.

- Jeg havde kørt et hårdt program og havde brug for at holde fri søndag aften. Men jeg var også mega irriteret over interviewet med Clement. Tingene hænger jo sammen, det er klart, siger Uffe Elbæk.

'Logikken knækker for mig'

Formanden for Alternativet skrev i stedet en lang kritik af Clement-interviewet på Facebook:

- 30 sekunder inde i interviewet med Clement, var jeg klar over, at uanset hvad jeg svarede, var der lagt en struktur ned over de spørgsmål, jeg fik, der kun drev samtalen et sted hen. Et sted Clement vidste hvor var, men som jeg kun kunne gætte på, hvor var. Kort sagt: Der var på intet tidspunkt i interviewet nogen form for oprigtig nysgerrighed fra journalisten, stod der blandt andet.

Interviewet handlede om Elbæks bud på en alternativ udlændingepolitik, hvor han blandt andet fik sagt, at han ønsker alle de seneste stramninger på området rullet tilbage.

- Logikken knækker for mig, hvis der ikke er mulighed for at svare, uden at man bliver afbrudt. Man kan have forskellige vurderinger. Men jeg synes ikke, den samtale skabte særlig meget værdi for seerne, siger Uffe Elbæk.

- Er det ikke problematisk, at du afviser at stille op i Deadline, fordi du er utilfreds med et andet DR-program? - Næ, overhovedet ikke. Vi tilbød at stille med vores politiske ordfører i stedet. Det er altså os selv, der bestemmer, hvem vi sender og ikke DR. Det vigtige er, at I får svar.

Clement: Det jeg får min løn for

Clement Kjersgaard svarer af princip ikke på kritik af bestemte interviews, men siger, at der ikke er nogen grund til at bringe interviews med landets mest magtfulde mennesker, hvis ikke de svarer på spørgsmålene:

- Jeg synes, at pressen i mange lande – heriblandt Danmark - spilder folks tid. Pressen burde stoppe med at bringe interviews, hvor politikere ikke svarer. Det er med til at skabe en oplevelse af, at de kan komme i medierne uden at svare, siger han.

- Når man lever i et demokrati med fri presse, så har du som politiker ingen som helst ret - og jeg mener ingen ret - til at bestemme, hvilke spørgsmål du bliver stillet. Hvis du begynder at bruge de magtmidler og enorme privilegier, du får stillet til rådighed, til på nogen måde at angribe den fri presse, så er der tale om en ganske alvorlig magtanvendelse, siger han.

- Gør det slet ikke indtryk, når politikerne kommer med sådan en kritik?

- Det gør indtryk, at politikerne ikke svarer. Det kommer ikke til at ændre noget. Det er det, jeg får min løn for, siger Clement Kjersgaard

Elbæk: Jeg bliver afbrudt

Uffe Elbæk mener derimod slet ikke, at han fik mulighed for at svare på spørgmålene:

- Det kan ikke passe, at jeg snakkede udenom, for han afbryder mig. Der ligger en klar køreplan for, hvordan interviewet skal forløbe, men jeg bliver afbrudt, fordi mit svar ikke passer ind i interviewet, siger han.

Anerkender du, at det kan være svært at lave kritisk journalistik, hvis kilderne efterfølgende går ud og kritiserer interviewformen:

- Jeg er kritisk over for det, der er foregået. Jeg skal have mulighed for at sige, hvordan jeg oplevede det. Der er ingen aggressivitet eller forsøg på at tage hans ytringsfrihed fra ham.

Alternativets pressechef Magnus Harald Haslebo har sendt DR Nyheder partiets fempunktsplan for flygtningesituationen:

- Siden Uffe ikke fik lov til at fremlægge den i 'Vi Ses Hos Clement', hvor han blev afbrudt med en argumentation om, at seerne på forhånd kendte Alternativets politik på området, skriver han i en mail. Læs planen her. Se hele interviewet over artiklen.