Uffe Ellemann: Ytringsfriheden er ikke mere truet, end den plejer at være

Den tidligere udenrigsminister mener ikke, at angrebet på den svenske kunstner Lars Vilks er udtryk for, at ytringsfriheden i Danmark har fået det værre.

Uffe Ellemann-Jensen kritiserede Lars Vilks' tegning af Muhammed som en hund, der ifølge den tidligere udenrigsminister i øvrigt lignede noget, der var 'tegnet af et barn', da han gæstede DR2-programmet 'Vi ses hos Clement'. (Foto: © Agnete Schlichtkrull)

- Ytringsfriheden er jo altid under pres. Det vil ytringsfriheden altid være i sagens natur. Men den er jo ikke truet mere i Danmark, end den hele tiden har været, sagde Uffe Ellemann-Jensen, da han mandag aften på var gæst i programmet "Vi ses hos Clement" på DR2.

Her leverede han også en kritik af den svenske kunstner Lars Vilks, der sandsynligvis var målet for angrebet på Krudttønden i København 14. februar.

Den tidligere formand for Venstre fastholder, at Lars Vilks ikke burde have tegnet profeten Muhammed som en hund.

- Selvfølgelig skal man bringe satiretegninger, hvis der er en idé med det. Men der, hvor det er provokation for provokationens egen skyld, og hvor der ikke rigtig er andet budskab i det end at håne nogle mennesker og gøre dem ondt, der skal man altså tænke sig lidt om. Man skal ikke lade være med det, fordi man er bange. Man skal lade være med det, fordi det er forkert, sagde Uffe Ellemann-Jensen til Clement Kjersgaard.

Provokerende børnetegning

Lars Vilks har tidligere talt for at tegne og trykke flere Muhammedtegninger.

- Angrebet på Charlie Hebdo viser igen, at profeten Muhammed har en unik særstilling i verden. For at gøre noget ved denne mærkelige undtagelse, så bør man offentliggøre mange flere kritiske billeder af profeten. Jo flere der er, jo mindre interessant bliver det, har Lars Vilks sagt til Jyllands-Posten.

Men den køber Uffe Ellemann-Jensen ikke.

- Det bliver verden ikke bedre af. Så kan han lave nok så mange af sine hundetegninger. Det er kun noget, der kan hidse endnu flere mennesker op og derimod opnå det stik modsatte af, hvad han siger, han vil opnå.

Den tidligere udenrigsminister og Venstre-formand kaldte ved samme lejlighed Lars Vilks tegning 'ubehjælpsom' og tilføjede:

- Det er jo som om, det er tegnet af et barn.