Uffe Tang: 'Det er en hel ny situation for Mette Frederiksen'

Måling giver Socialdemokratiet helt nye manøvremuligheder.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, står til et markant flertal, hvis der var valg i morgen. Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for DR. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hvis danskerne skulle sætte deres kryds i dag, ville Dansk Folkeparti gå markant tilbage. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Oppositionspartierne ville derimod få et markant flertal: Hele 54,2 procent af stemmerne ville gå til oppositionen, mens den blå blok inklusive Nye Borgerlige ville få 45,8 procent af stemmerne.

Målingen er dårligt nyt for regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vurderer Uffe Tang, DR Nyheders politiske analytiker.

Partiet står til at få 16,6 procent af stemmerne, hvilket svarer til 29 mandater. Det er en tilbagegang fra det seneste folketingsvalg i 2015, hvor Dansk Folkeparti fik 21,1 procent af stemmerne. Ifølge målingen ville DF skulle vinke farvel til otte ud af de 37 mandater, som partiet fik ved valget i 2015, hvis der var valg i dag.

- Enkelte målinger kan være skæve, men her ser vi en tilbagegang, der falder udenfor den statistiske usikkerhed, der altid er ved målinger, siger Uffe Tang og tilføjer, at sidste valg var ekstraordinært godt for Dansk Folkeparti.

Men selv om Dansk Folkeparti, ifølge DR Nyheders analytiker, ikke forventer et ligeså godt valg, når danskerne skal sætte deres kryds senest til sommer, så betyder den seneste måling alligevel noget.

- Det er foruroligende for Dansk Folkeparti og noget tyder på, at det er lykkedes for Socialdemokratiet at vinde nogle af de vælgere, som de har tabt til Dansk Folkeparti tilbage, vurderer Uffe Tang og tilføjer, at politikerne ofte siger, at de ikke tager målingerne så alvorligt.

- Men det er ikke rigtigt. Hvis vi ser flere målinger, som den her, vil vi også se Dansk Folkeparti agerer anderledes, siger han.

Det er svært at give en enkelt forklaring den nye måling udfald, men en mulig årsag er, vurderer Uffe Tang, at vi nu nærmer os valget

- Så begynder folk at rykke lidt rundt og beslutte sig for, hvor de vil sætte deres kryds. Vi har set meningsmålinger de seneste måneder, der har stået meget, meget stille.

Mette Frederiksen behøver ikke Alternativet

Hvis den seneste måling havde været et valgresultat, ville Mette Frederiksen (S) blive statsminister med et stort flertal.

- Det er en hel ny situation for Mette Frederiksen. Hun ville få en hel anden manøvrefrihed, siger Uffe Tang og peger på, at hun i den nye måling heller ikke ville behøve at tage hensyn til Alternativet, som ifølge målingen ville få syv mandater.

- Det betyder, at Mette Frederiksen ville kunne regere uden de borgelige som støtte og uden hensynet til Alternativet, siger Uffe Tang og tilføjer, at målinger kun indikerer noget, men ikke er sikre.

- Jo flere flertalsmuligheder Mette Frederiksen står med efter et valg, desto nemmere ville hendes liv som statsminister jo blive.

Uffe Tang: Løkke ser på måling med interesse

Den seneste måling alene får næppe betydning for, hvornår Lars Løkke Rasmussen udskriver valg, mener Uffe Tang.

- Lars Løkke Rasmussen vil læse den her måling med interesse, ligesom han gør det med andre målinger, siger han og tilføjer, at hvis der komme flere målinger, der ligner, vil det "nok få indflydelse på valgdatoen"

- Hvis han igen og igen ser, at Venstre styrer mod en mur, er der ingen grund til at sætte valget i gang, men derimod udskyde så lang tid som muligt, siger Uffe Tang.

- Men der er vi ikke endnu, vi skal først se nogle flere målinger.

Der skal senest være valg til Folketinget senest den 17. juni 2019.

Facebook
Twitter