Uffe Tang: Disse seks navne er gode bud på nye ministre

S-formand Mette Frederiksen præsenterer sit ministerhold i morgen.

Alt tyder på, at Mette Frederiksen i morgen vil præsentere sin nye regering. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det bliver i morgen, at spændingen bliver udløst, når S-formand Mette Frederiksen præsenterer sit nye ministerhold.

Og her vil det være udelukkende socialdemokratiske navne, da partiet er kommet i mål med at lave en etparti-regering med støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Endnu er der ikke blevet offentliggjort nogle navne på Mette Frederiksens ministerhold, men der er alligevel nogle navne, som lyser lidt stærkere end andre i folketingsgruppen.

Herunder giver DR's politiske korrespondent Uffe Tang sit bud på, hvem der nok bør vente ved telefonen på, at deres partiformand måske ringer i aften.

Nicolai Wammen

Nicolai Wammen (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Nicolai Wammen er nuværende politisk ordfører for Socialdemokratiet og har været en fast del af regeringsforhandlingerne, hvor han har flankeret sin formand Mette Frederiksen.

Han har desuden været både europaminister og forsvarsminister under Helle Thorning-Schmidt og sad også fem år som borgmester i Aarhus.

- Det er helt oplagt, at han skal have en ministerpost, Han er en del af den absolutte topledelse og en del af Mette Frederiksens inderkreds, siger Uffe Tang.

Dan Jørgensen

Dan Jørgensen. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Dan Jørgensen blev efter ni år i Europa-Parlamentet hentet hjem af Helle Thorning-Schmidt og blev udpeget som fødevareminister, hvilket han fortsatte med, til Lars Løkke Rasmussen overtog regeringsmagten i 2015.

Dan Jørgensen har de seneste fire år fået en større og større stjerne i partiet, hvilket gør ham til et godt bud.

- Dan Jørgensen har ministererfaring og har markeret sig internt i Socialdemokratiet som den drivende kraft i det nye partiprogram, som er blevet skabt under Mette Frederiksens ledelse, siger Uffe Tang.

Nick Hækkerup

Nick Hækkerup. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Nick Hækkerup er en rutineret folketingspolitiker med 12 år på bagen. Han har desuden siddet som både forsvarsminister, EU- og handelsminister og sundhedsminister.

Navnet Hækkerup er synonymt med Socialdemokratiet. Både hans onkel og fader har bestredet ministerposter og også hans bror har været i Folketinget.

- Nick Hækkerup er født ind i Socialdemokratiet, og han har en lang politisk karriere som både borgmester og minister og kan agere på mange forskellige områder, siger Uffe Tang.

Morten Bødskov

Morten Bødskov. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Morten Bødskov har siddet i Folketinget i snart 18 år og har ligeledes ministererfaring. Han måtte dog forlade sin post som justitsminister, da han løj over for Folketingets Retsudvalg om et aflyst besøg på Christiania.

- Den tidligere justitsminister måtte forlade sin ministerpost efter den såkaldte nødløgnsskandale. Trods det er han et godt på en driftsikker og loyal partisoldat, som vil kunne indgå på et ministerhold, siger Uffe Tang.

Pernille Rosenkrantz-Theil

Pernille Rosenkrantz-Theil. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Pernille Rosenkrantz-Theil er langt fra født ind i Socialdemokratiet. Hun var nemlig medlem af Enhedslisten, indtil hun meldte sig ud i 2008.

Hun har ingen tidligere ministererfaring, men har som socialordfører blandt andet markeret sig som en markant stemme i medierne.

- Som en af Mette Frederiksens nære allierede er Pernille Rosenkrantz-Theil et oplagt bud på en minister, som vil have en stærk offentlig profil, siger Uffe Tang.

Mattias Tesfaye

Mattias Tesfaye. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Mattias Tesfaye har været medlem af Socialdemokratiet siden 2013, hvor han forlod SF i kølvandet på Dong-sagen.

Han har i den seneste folketingsperiode markeret sig stærkt på udlændingeområdet.

- Selv om Mattias Tesfaye har en fortid i SF, så er der ingen tvivl om, at han er en stor stjerne i den socialdemokratiske ledelse. Han har markeret sig stærkt på udlændingeområdet, og i den seneste tid har han været en markant ordfører på en lang række højtprofilerede sager, siger Uffe Tang.

Og de andre

Astrid Krag er også et bud på en ny minister. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

De seks ovenstående kan selvfølgelig ikke udfylde et helt ministerhold. Derfor vil Mette Frederiksen også se på, hvem der har ministererfaring fra tidligere. Her kan nævnes Astrid Krag, Magnus Heunicke og Benny Engelbrecht.

Derudover sidder der ifølge Uffe Tang også en lang række talenter i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Her kan blandt andet nævnes Ane Halsboe Jørgensen, Peter Hummelgaard og Jesper Petersen.