Uffe Tang: Løkkes sundhedsreform risikerer at blive et slagsmål om struktur

Beslutningen om at nedlægge regionsråd har indledningsvist overlevet baglandets kritik, vurderer korrespondent.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte Slagelse Sygehus i går. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Adskillige måneders forberedelser, snak og et utal af gætterier er forbi.

I morgen fremlægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) regeringens længe imødesete udspil til en sundhedsreform. Den sidste store plan inden et kommende folketingsvalg.

Og nu står det klart, at udspillet går direkte efter at fyre de 205 regionsrådspolitikere og erstatte dem med administrative enheder. En ”Lars Løkke Rasmussen classic” vurderer Uffe Tang, DR Nyheders politiske analytiker.

- Han vil gerne slå sig op på at være velfærdsarkitekten, der bygger samfundet op og er inde i maskinrummet. Det er en stor plan, det her, siger han.

Men store planer kommer med større risici. I denne sammenhæng er det risikoen for, at diskussionen ikke ender med at handle om det, som regeringen og statsministeren håber på: Mennesker.

- Risikoen er, at han havner i en diskussion, som kommer til at handle om goldt bureaukrati. At han havner i en strukturdiskussion og noget, som ikke handler om kød og blod og patienter, siger Uffe Tang.

Baglandet vil forsøge at leve med reform

Regeringen har planer om at etablere 21 sundhedsfællesskaber, der skal sikre mere nærhed i sundhedsbehandlingen. De nuværende fem regionsråd er tænkt at fortsætte frem til 2020, hvorefter den nye struktur træder i kraft ved overgangen til 2021.

Profiler som den tidligere V-gruppeformand Søren Gade og borgmester Lars Krarup fra Herning har været på banen, og alle Venstres 54 regionsrådsmedlemmer har i et fælles brev opfordret statsministeren til at bevare regionerne.

Det ser dog ud til, at Lars Løkke Rasmussen har redet baglandsstormen af indtil videre, vurderer Uffe Tang.

- I første omgang har han fået fremlagt noget, som vi må formode, at V-baglandet vil forsøge at leve med. Så må de kommende dage vise, om diskussionerne dukker op igen i Venstre.

Reform vil fylde i valgkampen

Når den storm er helt drevet over, venter forhandlinger med Dansk Folkeparti om reformen. Løkke skal ikke forvente, at oppositionen kommer til at deltage, da den samlet er imod at nedlægge regionerne, ligesom det er blevet sværere at lave politiske aftaler med et folketingsvalg i den nærmeste fremtid.

Et folketingsvalg, hvor Lars Løkke Rasmussen vil bruge sundhedsreformen aktivt, vurderer Uffe Tang.

- Det her er et af de store slagnumre for Lars Løkke Rasmussen i valgkampen. Han føler, han står godt over for Mette Frederiksen (S-partileder, red.), når det kommer til sådan noget. Han føler, han kan sundhedsstoffet udenad. Han har altid været sundhedspolitiker

- Men at du kan en masse tal, det er ikke nødvendigvis det, der kommer til at vinde vælgerne, vurderer Uffe Tang.

Regeringen fremlægger sit udspil til en sundhedsreform i morgen klokken 10. Her til aften bliver Venstres folkevalgte orienteret om udspillet i Statsministeriet.

Baglandskritikken og analysen af den kan du læse mere om her.