Uffe Tang om DF og omfartsvejen: Heldet er vendt for partiernes svar på Fætter Højben

En usædvanlig situation for partiet, mener DR's politiske korrespondent.

Sagen om omfartsvejen har lagt pres på Dansk Folkeparti og trafikordfører Kim Christiansen, fortæller Uffe Tang. (Arkivbillede) (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Når Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl tidligere i dag annoncerede, at partiet droppede store dele af den meget omdiskuterede omfartsvej ved Mariager, så skyldes det den store kritik, sagen har mødt.

Planerne om omfartsvejen ved Mariager er nu nedjusteret til en mindre vej til 80 millioner kroner, i stedet for den oprindelige til 377 millioner kroner. Og det skyldes nok, at det begyndte at være en lidt svær sag for partiet at stå på mål for, vurderer DR's politiske korrespondent Uffe Tang.

- Jeg tror, de synes, de kunne have forsvaret det, men de kunne ikke rigtig blive ved med at forklare det.

Planerne for vejen er nedjusteret, efter at den oprindelige plan har mødt stor kritik. Den har især været rettet mod Dansk Folkepartis trafikordfører, Kim Christiansen, der selv bor i Mariager og har en restaurant i byen.

- Det er kommet til at stå i et lys af, at det var en gave til Kim Christiansen, og det kunne Dansk Folkeparti åbenbart ikke have siddende på sig, siger Uffe Tang.

'Vindersager bliver tabersager'

Sagen om vejen er ikke den eneste sag, hvor Dansk Folkeparti er kommet i modvind. Som en del af sundhedsreformen, vil partiet og regeringen nedlægge regionerne. En sag, Dansk Folkeparti har kæmpet for og som burde have været en sejr, blev en diskussion, hvor partiet har måttet forsvare, om de er i gang med en centraliseringsøvelse.

- Sager, der plejer at være vindersager for dem, bliver tabersager for dem, siger korrespondenten.

En meget usædvanlig situation for partiet, mener Uffe Tang.

- De plejer at være sådan en Fætter Højben i dansk politik. En, der kan lykkes med alting. Selv når det går galt, så plejer det at gå godt for dem, men nu er de kommet i den stik modsatte situation.

Meningsmålingerne taler tydeligt

Om sagen er lukket for nu, er uvist. Når det først begynder at gå galt for partierne på Christiansborg, ja - så går alting galt, forklarer Uffe Tang.

- I hvert fald er Dansk Folkeparti kommet ind i en stime af sager, man normalt ikke ser, og meningsmålingerne taler deres tydelige sprog.

I DR's seneste meningsmåling foretaget af Epinion fra marts 2019, ligger partiet til at få 15,1 procent af stemmerne ved det kommende folketingsvalg. Ved seneste valg fik de 21,1 procent af stemmerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter