Uffe Tang om første tv-debat: Et forvarsel om deres angrebsplan under valgkampen

Debatten mellem de to partiledere viste, at der ikke er meget, som skiller dem politisk.

Mette Frederiksen havde endnu en gang svært ved at blive konkret, da snakken faldt på partiets planer om tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR © Scanpix)

Man kunne have frygtet, at der havde været en nærmest hadsk tone, da de to statsministerkandidater Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) her til aften mødtes til deres første tv-duel nogensinde.

Men et langt stykke hen ad vejen var tonen rent faktisk urban, og man så ikke lige så voldsomme personangreb, som man har set under dueller mellem tidligere statsministerkandidater.

Det vurderer DR's politiske korrespondent Uffe Tang.

- Jeg tror, at de begge er meget klar over, at de ikke vil falde i den fælde at blive udskreget som den skingre politiker. Vælgerne gider ikke længere personangreb, og aftenens debat kan være med til at vise, at vi ikke får en lige så hadsk valgkamp, som vi har set tidligere, siger han.

I den 40 minutter lange debat debatterede de to partiledere temaerne sundhed, tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet og afslutningsvis klima.

Og her var det tydeligt, at der var langt flere ting, som de to kandidater kunne blive enige om end det modsatte, vurderer Uffe Tang.

Alligevel så man et klart forvarsel på, hvordan valgkampen vil komme til at forløbe.

- Mette Frederiksen vil angribe regeringens sundhedsreform og vil blive ved at kalde det en centralisering, som hun også gjorde her til aften, siger DR's politisk korrespondent.

Se et par af højdepunkterne fra aftenens debat herunder:

Regeringen vil gå hårdt efter pensionsplan

Lars Løkke Rasmussen var omvendt i offensiven, da debatten omhandlede pension.

Socialdemokratiet vil nemlig afsætte tre milliarder kroner til, at nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet tidligere.

Socialdemokratiets partileder har dog svært ved at blive konkret på præcis hvem, der skal tidligere på pension, og det vil være stort fokus fra højre side af Folketinget under den kommende valgkamp.

Det fik Lars Løkke Rasmussen til at kalde planerne for 'det største bluff'.

Og det er ikke tilfældigt, at det var netop her, at statsministeren for alvor stak kniven ind.

- Spørgsmålet er, om Mette Frederiksen på et tidspunkt bliver nødt til at blive mere konkret, for Venstre og resten af højrefløjen vil blive ved med at angribe hende på det punkt igennem hele valgkampen, siger Uffe Tang.

Pensionsplanen har indtil videre været en stor succes for partiet. Kan hun ikke bare fortsætte med at komme med udmeldinger, hun har gjort hidtil?

- Regeringen og resten af højrefløjen vil kunne bruge det til at udstille, at enten så slår hun et kæmpestort hul i statskassen, fordi det bliver drøndyrt, eller også kommer hun til at skuffe en hel masse, siger DR's politiske analytiker.

Folketingsvalget er lige om hjørnet. Valget skal nemlig senest være afholdt 17. juni.

FacebookTwitter