Uffe Tang om 'usædvanligt' pressemøde hos Venstre: Skræmmekampagne

Det var 'hvis', 'hvis' og 'hvis' fra Venstre, vurderer politisk korrespondent Uffe Tang.

(Foto: Sune Skallerup Sørensen © Scanpix)

Hele tre ministre var troppet op i Venstres gruppeværelse på Christiansborg.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og udviklingsminister Ulla Tørnæs medbragte en retorisk håndgranat, som skulle kastes mod Socialdemokratiet for at sprede skræk og rædsel for, at partiet vil lempe voldsomt på udlændingepolitikken.

Men granaten gik af, inden den nåede sit mål, vurderer Uffe Tang, der svarer på tre centrale spørgsmål herunder:

Hvad fortalte ministrene på pressemødet?

- Grundlæggende fortalte de, at regeringen er dygtig, og at danskerne skal vide, at de er i problemer, hvis Socialdemokraterne kommer til magten. Det er ikke i sig selv et overraskende standpunkt for tre Venstre-ministre.

- Men hele deres argumentation hviler på, at Mette Frederiksen af hensyn til sit kommende parlamentariske grundlag skulle løbe fra alle sine forsikringer om, at hun grundlæggende vil fastholde og videreføre den udlændingepolitik, som den nuværende regering fører.

- Venstre synes, de fik for lidt ud af det, da Morten Østergaard i sidste uge stillede et ultimativt krav til Mette Frederiksen om, at hun skal lave en aftale med ham om udlændingepolitikken, hvis han skal støtte hende som statsminister. Så lidt sent prøver Venstre at løfte den dagsorden med en skræmmekampagne.

- Udlændingepolitik har før kostet Socialdemokraterne dyrt i valgkampe. Nu forsøger Venstre at så tvivl om Socialdemokraternes reelle hensigter i et håb om, at det vil koste dem dyrt igen.

Lykkedes det så?

- Ikke i første omgang. Tværtimod kom pressemødet til at se ud som om, at håndgranaten detonerede midt i Venstres eget gruppeværelse og aldrig nåede frem til Socialdemokratiet.

- Fremskrivninger af hvor mange asylansøgere, der ville komme til Danmark, hvis Socialdemokratiet havde været ved magten, og hvis de var løbet fra alle deres løfter, og hvis Danmark derfor stadig havde været et af de mest attraktive lande for migranter, er hypotetiske.

- Selv kaldte ministrene det folkeoplysning. Om det vil blive opfattet sådan af vælgerne, er svært at afgøre. Men det er klart at Venstres kampagnemaskine har været i gang her, og de forsøger at udnytte, at pressen møder op til pressemøde, når de bliver indkaldt, og at pressemødet bliver sendt live i TV.

- Pressen passer sit job i denne situation og giver et magtfuldt regeringsparti et markant og skarpt modspil. Det skal pressen altid. Men den hypotetiske argumentation fra Venstres side, får også pressen til at bide endnu hårdere.

Hvordan adskilte det her pressemøde sig fra normalen?

- Normalt holder man et pressemøde for at fortælle noget nyt om sin egen politik. Vi ser sjældent et pressemøde, hvor et parti primært fortæller om, hvad man bør frygte, der sker, hvis modstanderne får magten. Og hvis der endelig er den type pressemøder, plejer de at ligge i en valgkamp, hvor krigen i forvejen raser.

- Men valget er ikke udskrevet. Og her har vi altså statsministerens parti, der holder et pressemøde, som alene handler om, hvad Socialdemokraterne kunne frygtes at ville gøre, og hvad de afledte konsekvenser af denne mulige situation ville blive for danskerne. Det er meget usædvanligt.

FacebookTwitter