'Uhyggeligt, tragisk og voldsomt': Ordførere rystede over selvskade og selvmordsplaner i Instagram-netværk

Ordførere vil have sundhedsministeren ind i sagen og have styrket psykiatrien.

DR-dokumentaren "Døde pigers dagbog" fortæller om et hemmeligt netværk på Instagram, hvor brugere deler voldsomme billeder af selvskade og selvmordsplaner.

- Jeg er dybt berørt.

- Det er chokerende.

- Det er voldsomt tragisk.

Det er nogle af de ord, som politikere på tværs af Folketinget bruger om, at psykisk sårbare unge deler erfaringer med selvskade og selvmordsplaner i lukkede netværk på sociale medier.

Reaktionerne kommer, efter DR de seneste dage har fortalt om et lukket netværk på Instagram, som brugerne kalder 'priv' – en forkortelse for privat.

Der er omkring 1.000 danske brugere i det lukkede priv-netværk, som DR har fået adgang til. Brugerne har delt omkring 100.000 opslag, og en stor del af opslagene handler om selvskade og selvmord.

Det viser en kortlægning af netværket, som teknoantropolog Asger Gehrt Olesen fra Aalborg Universitet har lavet for DR.

R: Psykiatriplan nu

Ordførere fra både SF, Venstre og Radikale Venstre vil have sundhedsministeren ind i sagen.

- Sundhedsministeren må simpelthen se at få afdækket, hvad rekrutteringsgrundlaget er til de her netværk. Og så må vi finde ud af, hvad der er op og ned. Vi kan ikke acceptere, at syge, unge mennesker deler syge billeder i lukkede grupper, hverken på Facebook eller på Instagram, siger psykiatriordfører for Venstre, Jane Heitmann.

I Radikale Venstre efterlyser psykiatriordfører Stinus Lindgren, at S-regeringen kommer i gang med at forhandle den psykiatriplan, som Socialdemokratiet varslede lige efter Folketingsvalget i juni sidste år.

- Vi kan ikke blive ved med at vente på den plan. Dækningen af det her netværk viser, at der skal sættes flere ressourcer af til psykiatrien og særligt børne- og ungdomspsykiatrien – ligesom der skal gøres mere for at forebygge psykisk sygdom allerede i folkeskolen, siger Stinus Lindgren.

SF: Handlingsplan om selvskade

I SF vil social- og psykiatriordfører Trine Torp have en national handlingsplan for, hvordan unge, der mistrives og overvejer at skade sig selv, kan få hjælp.

- Efter at have set dækningen sidder jeg tilbage med en følelse af, at vi skal tilbyde dem noget andet, hvis vi skal dække det behov, de unge får i grupperne på nettet, siger hun.

Planen skal ifølge Trine Torp indeholde en konkret analyse af, hvad grunden er, til at så mange unge har psykisk mistrivsel.

Planen skal også kunne klæde voksne omkring de unge på til at møde de unge og tale med dem om ting, der optager dem. Og så skal planen indeholde tidligt forebyggende tilbud og muligheden for at få hjælp.

Tabt af psykiatrien

I DR-dokumentaren "Døde pigers dagbog" fortæller tre unge kvinder om at være bruger i det hemmelige priv-netværk på Instagram.

De fortæller om en lys side, hvor brugerne støtter hinanden, og om en mørk side, hvor brugerne inspirerer hinanden til mere selvskade og selvmord.

I netværket er der en uskreven regel om, at brugerne har tavshedspligt, men de tre unge kvinder Rikke N, Rikke J og Maria har valgt at bryde tavsheden for at fortælle om priv-netværket.

Samtidig vil de tre kvinder gerne råbe op om, at der er mangel på ressourcer i psykiatrien, og at det er en del af forklaringen på, at psykisk sårbare unge opretter en profil i priv-netværket.

- Man har det jo ikke nemt, når man laver sådan en profil, fordi ellers havde man ikke brug for at dele sådan nogle ting, siger Maria.

- Sådan noget ville ikke foregå, hvis alle mennesker havde nogen ordentlige at snakke med, og nogen lyttede til dem, siger Rikke N.

Se priv-brugerne Rikke J, Rikke N og Maria fortælle om priv-netværket i videoen her.

Alle tre kvinder har været eller er stadig patienter i psykiatrien. Rikke N har oplevet at skulle skifte bosted mange gange i sit liv.

- Man bliver mega opgivende, når man bare skal flytte hele tiden og bare bliver sendt videre og videre, fordi der ikke er nogen, der kan hjælpe en, siger hun.

Det er en af grundene til, at Rikke N er med i priv. Her finder hun et fællesskab, som hun ikke har fundet i psykiatrien og på de institutioner, hun har boet.

- Alt det nærvær, der burde være der fra de voksne, er der ikke, siger hun.

Socialdemokratiet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er enig i, at deling af billeder af selvskade og selvmordsplaner i priv-netværket er et udtryk for, at psykiatrien er presset.

- Det her er nogle unge kvinder med en meget alvorlig psykisk sygdom. Det berører mig dybt, at det psykiatriske system ikke har evnet at hjælpe dem tilstrækkeligt, siger Magnus Heunicke i et skriftligt svar til DR.

Han siger, at regeringen vil invitere til forhandlinger om en 10-årig psykiatriplan.

- Vi skal derfor gøre mere for at sikre os, at vi tager os ordentligt af de børn og unge, der har en psykisk lidelse, så de ikke kommer så langt ud, at de overvejer selvmord, siger han.

Magnus Heunicke oplyser, at regeringen i psykiatriplanen blandt andet vil prioritere forebyggelse, flere tværgående behandlingstilbud og en udvidelse af den eksisterende ordning om gratis psykologhjælp til 6-24-årige.

Sundhedsministeren kan ikke oplyse til DR, hvornår invitationerne til psykiatriforhandlingerne vil blive delt ud til folketingets andre partier.