Ukendt Venstre-mand tager kampen op mod Mette Frederiksen: Både Haarder og Støjberg sagde nej

Erhvervsmanden Thomas Thomsen erstatter Søren Gade i Aalborg.

Det ukendte Venstre-håb i Aalborg går efter mindst 5.000 stemmer ved det kommende folketingsvalg. (© (c) DR)

Når nordjyderne inden længe skal til stemmeurnerne, så er der særligt en stemmesluger, som ikke længere vil være at finde på listen over folketingskandidater.

Venstres Søren Gade stormede ind i Folketinget i 2015 med 29.000 stemmer, men denne gang må partiet undvære hans stemmer. Han søger nemlig i stedet mod parlamentet i EU.

Derfor har Venstre længe forsøgt at finde en erstatning for den populære Gade, men partiet har måtte indse, at det ikke har været helt nemt.

For ved dette valg skal Venstres kandidat blandt andet konkurrere mod Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der denne gang stiller op i Aalborg.

Men for under to måneder siden kom der endelig et gennembrud. Ind fra kulden kom en helt ukendt kandidat, som de færreste har hørt om før - erhvervsmanden Thomas Thomsen.

Og Thomas Thomsen er da også helt klar over, at der venter ham en stor opgave, da DR Nyheder besøger ham på hans arbejdsplads i Aalborg.

For mens Mette Frederiksen allerede har fået opstillet kæmpestore billboards i Aalborg og omegn, så har Venstre-manden først lige modtaget sine første valgpjecer og har endnu ikke været på gaden.

Mette Frederiksen har stor kendisfaktor

- Jeg tror ikke, at jeg slår Mette Frederiksen, for hun har trods alt så stort et navn og har en stor kendisfaktor. Og så må vi bare erkende, at Nordjylland er meget rødt, hvor særligt Aalborg og Frederikshavn er meget socialdemokratiske, siger Thomas Thomsen, der dog er klar til at tage kampen op.

- Der er lidt Pippi Langstrømpe i mig. Når man får at vide, at noget ikke kan lade sig gøre, så skal man bevise, at det kan det godt.

Og mon ikke, at Thomas Thomsen får brug for Pippi Langstrømpes styrke og ukuelighed, hvis han skal vinde vælgernes gunst.

DR Nyheder foretog nemlig en helt uvidenskabelig rundspørge i det centrale Aalborg, som helt tydeligt viste, at Venstre-løven endnu ikke har sat sig i bevidstheden hos aalborgenserne. Søren Gade til gengæld - ham var der ingen, der var i tvivl om, hvem var.

Regner med mindst 5.000 stemmer

Thomas Thomsen var langt fra førsteprioritet til at tage tøjlerne efter Søren Gade. Velkendte navne som Inger Støjberg og Bertel Haarder har været spurgt om den ledige plads i Aalborg Vestkredsen.

I november sidste år kom der endelig skred i tingene. Valget faldt på den 70-årige Ole Friis, der er næstformand i kommuneforeningens bestyrelse i Aalborg.

- Hvis man beder mig om en opgave i Venstre, så siger jeg ikke nej til noget som helst. Da jeg fik henvendelsen, tænkte jeg i fem til ti minutter og besluttede: Det er da en udfordring, siger han i dag om henvendelsen fra Venstre dengang.

Der gik dog ikke længe, før idéen om Ole Friis som udfordrer til Mette Frederiksen blev droppet.

Blot 17 dage efter blev der i kredsbestyrelsen givet håndslag på, at han alligevel ikke var den rette og så fortsatte jagten.

Derfor endte stafetten hos Thomas Thomsen, der mildest talt ikke har haft den bedste forberedelse og ikke har erfaring fra landspolitik.

Det lader han sig dog ikke kue af.

- Man kan sige, at jeg ikke har haft den bedste forberedelse, men jeg har 25 års erhvervserfaring, og er det måske ikke en bedre forberedelse end 25 år på Christiansborg, spørger han.

Søren Gade fik 29.000 personlige stemmer sidste gang – hvor mange af dem skal du have?

- Jeg har det sådan, at jeg minimum skal have 5.000 stemmer, og får jeg over 10.000, så vil jeg blive rigtig glad. Så er jeg nok også sikker på at komme ind, siger han.

Tror du på, det er realistisk?

- Jeg tror i hvert fald på, at jeg bliver valgt, for ellers bør man ikke stille op. Og hvis jeg ikke gør det nu, så håber jeg på næste valg. Det er også en del af aftalen, at jeg skal arbejde på mit navn og mit brand som politiker. Men jeg håber at komme og lege med allerede nu og her, siger Thomas Thomsen.

Det er senest 17. juni, at vælgerne i Nordjylland skal beslutte, om de vil sætte krydset ved Thomas Thomsen, Mette Frederiksen eller en helt tredje.