Ukraines ambassadør: Flere end 100 danskere er allerede i kamp mod Rusland ved fronten

Ekspert kalder det en historisk stor mobilisering, der sker lige nu.

Mykhailo Vydoinik sammenligner den russiske invasion med nazister: - Russerne opfører sig som nazisterne under 2. Verdenskrig. De siger, de vil redde verden fra fascisme og nazisme, men de gør reelt det samme. Vi forstår ikke, hvordan de kan dræbe uskyldige børn, kvinder og bedsteforældre, siger han.

Ukraines ambassade i København oplever lige nu stor interesse fra danskere for at drage til Ukraine og deltage i krigen mod Rusland.

Det fortæller Ukraines ambassadør i Danmark, Mykhailo Vydoinik.

- Hver dag får vi flere og flere opkald fra danskere, som ønsker at blive en del af den ukrainske hær, og som ønsker at beskytte mit land. Jeg er imponeret over, hvor mange danskere det er, for I er et relativt lille land.

Hvad siger de danskere, der ringer?

- De vil også beskytte deres eget land. De siger, at ukrainerne ikke kun kæmper for deres eget land, men også for frihed. De siger, de vil støtte os, for hvis Putin vinder, stopper han ikke i Ukraine - han vil fortsætte med at angribe den civiliserede verden, siger Mykhailo Vydoinik i et interview med DR Nyheder

For første gang sætter ambassadøren nu tal på, hvor mange danskere der er taget af sted.

- Vi har oprettet en særlig international enhed, og flere end 100 er allerede på ukrainsk jord.

Er der allerede nu flere end 100 danskere i Ukraine?

- Ja.

Hvad laver de?

- De hjælper os med at dræbe fjenden og svare igen på angrebene, siger ambassadøren.

Hjemmeside rekrutterer til international hær

Ukraine rekrutterer aktivt til den internationale enhed.

Der er oprettet en hjemmeside, som i detaljer beskriver, hvad interesserede skal gøre for at blive en del af den ukrainske hær.

Syv punkter angiver, hvordan man starter med at henvende sig til ambassaden og ender med at underskrive en kontrakt på ukrainsk jord.

Processen indebærer også en samtale med ambassadens forsvarsattaché, som blandt andet ser på militærerfaring.

Ifølge Mykhailo Vydoinik har de fleste, som kommer af sted, en militær baggrund.

- De er professionelle. De ved, hvor de skal hen - det er krig. Vi ved alle, der er en risiko for at miste livet. Vi får også henvendelser fra folk, som ikke har den erfaring. Så foreslår vi, at det er bedre, de hjælper med andre ting som humanitær bistand, siger Mykhailo Vydoinik.

Hjemmesiden fightforua.org forsøger at rekruttere fra store dele verden.

Lovligt at drage i krig

Mens det var ulovligt at rejse fra Danmark og deltage i kamphandlinger i Syrien, uanset om det var for eller imod Islamisk Stat, er der ikke juridiske forhindringer for at rejse til Ukraine.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S), få dage efter at Rusland begyndte sin invasion.

- Som vi ser det, er der ikke noget umiddelbart juridisk til hinder for, at man kan rejse til Ukraine og selvfølgelig på den ukrainske side være en del af konflikten. Det er et valg, hver enkelt kan træffe. Det gælder både for herboende ukrainere og andre, der mener, at man har noget at bidrage med direkte i konflikten, sagde statsministeren.

Det blev siden bekræftet af Justitsministeriet, som også slog fast, at der ikke var noget juridisk til hinder for at kæmpe på russisk side.

Ekspert: Historisk hurtig mobilisering

Maja Greenwood, postdoc ved Center for Sikkerhedsstudier på Edinburgh Universitet, vurderer, at der ikke tidligere er sket en så hurtig mobilisering af danskere, der er rejst til andre lande for at kæmpe i en væbnet konflikt.

- Det er gået virkelig stærkt. Vi har aldrig set så mange rejse på så kort tid, siger hun.

Ifølge en trusselsvurdering fra Politiets Efterretningstjeneste rejste 159 personer fra 2012 og de efterfølgende år fra Danmark til Syrien og Irak.

Maja Greenwood ser flere årsager til, at så mange danskere vælger at tage til Ukraine.

- Man har været meget proaktiv i forhold til at oprette den her fremmedlegion hurtigt og lave et setup med at gå gennem ambassaderne. Statsministeren har meldt ud, at der ikke er noget i vejen for, at man tager af sted. Og så har man en forholdsvis klar konflikt med en klar fjende og en klar helt. Så sagen er meget enkel at indgå i, forklarer Maja Greenwood.

Hun siger, det er afgørende, at dem, der rejser ud, har militærerfaring.

- Det er eksempler på, at hvis du får en bred mobilisering af fremmedkrigere, som ikke har en militærerfaring, så kan de være en hæmsko for den side, de forsøger at hjælpe, siger hun.

Veteranforening: Bliv hjemme

Niels Hartvig Andersen er formand for foreningen Danmarks Veteraner, der blandt andet hjælper og støtter soldater, der har været udsendt på missioner.

Han synes, det lyder som en meget højt tal, der kommer fra den ukrainske ambassadør. Han tror, at herboende ukrainerne, der har fået dansk pas, tæller med.

- Så kan jeg godt forestille mig, at tallet er rigtigt. Ud af de 100 vil jeg tro, at der kan være 10 – maksimalt 15 – som er danskere, der har aftjent deres danske værnepligt, og som tidligere har været udsendt af den danske stat på en international mission, siger Niels Hartvig Andersen.

Han fraråder kraftigt, at man som dansker drager i krig i Ukraine mod Rusland.

- Jeg kan godt forstå, at det er en ædel sag at kæmpe for et land, men man skal tænke sig virkelig godt om: Er man villig til at slå ihjel? Er man villig til selv at blive slået ihjel eller blive invalideret?, siger Niels Hartvig Andersen.

Ukraine: 20.000 har meldt sig

Også i andre lande har frivillige i stort omfang meldt sig parat til at slås mod russiske soldater i Ukraine. I søndags fortalte den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, på ukrainsk tv, at flere end 20.000 personer fra 52 lande har meldt sig som frivillige til at kæmpe for Ukraine, hvor de vil tjene i den nyoprettede internationale enhed.

- Hele verden er på Ukraines side. Ikke kun i ord, men også i handling, sagde Dmytro Kuleba ifølge nyhedsbureauet AP.

Samme dag oplyste den ukrainske ambassade i Washington, at 3.000 amerikanere har meldt sig frivilligt til at hjælpe Ukraine i krigen mod Rusland.

Og i Norge oplyste den ukrainske ambassadør, at der efter ambassadens vurdering befinder sig mellem 100 og 150 nordmænd i eller på vej til Ukraine for at kæmpe mod Rusland.

I sidste uge udstedte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, et dekret, der gør det muligt at rejse ind i Ukraine uden visum, hvis man ønsker at hjælpe med at forsvare landet.

Eneste undtagelse er, at russiske statsborgere ikke må melde sig.

Opdateret: Titel på Maja Greenwood rettet.