Ulandsbistanden er landet på laveste niveau siden 1983

Udviklingsbistand er nu på 0,75 procent, men Venstre vil have den længere ned.

Michael Aastrup Jensen, der er udenrigsordfører for Venstre, siger, at regeringen hellere vil bruge pengene på andre ting i Danmark, for eksempel sundhedsområdet. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Danmarks samlede udviklingsbistand var i 2016 på det laveste niveau siden 1983, skriver netavisen Altinget.

Med samlede udbetalinger på 0,75 procent af bruttonationalindkomsten til udviklingsbistand er der sket en brat opbremsning i forhold til året før, hvor udgifterne var 0,85 procent, viser nye tal fra OECD.

Dermed nærmer Danmark sig regeringens målsætning om at sænke udviklingsbistanden til 0,7 procent. Det svarer til, at der skal skæres yderligere mere end én milliard kroner de kommende år.

- Vi sagde op til valget for snart to år siden, at vores udbetalinger til udviklingsstøtten skal ligge på 0,7 procent, som er FN's anbefaling. Vi vil hellere bruge pengene til andre ting i Danmark som eksempelvis sundhedsområdet, siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

Socialdemokraternes udviklingsordfører, Mette Gjerskov, langer ud efter regeringen for at have skåret voldsomt på udviklingsbistanden.

- Vi er helt grundlæggende uenige med regeringen her. Vi ønsker en mere lige verden og at styrke kvinders rettigheder i udviklingslandene, som regeringen endda har valgt at skære ned på, siger Mette Gjerskov.

/ritzau/