Ulovlig drabsvideo af dansk kvinde delt gentagne gange: Nu vil politikere stramme lovgivning om sociale medier

Videoen er blevet delt og sendt til kvindens pårørende på Facebook. Facebook 'ærgrer sig' over sagen, men mener ikke, lovgivning kan stoppe 'onde mennesker'.

24-årige Louisa Vesterager Jespersen blev dræbt af terrorister i Marokko i 2018 - og drabet blev filmet. Nu har udenlandske profiler sendt videoen gentagne gange til Louisas mor og søster, som kæmper mod Facebook for at få blokeret for det åbenlyst ulovlige indhold på platformen. Nu vil politikere stramme grebet om techgiganter som Facebook.

Sociale medier som Facebook skal holdes i langt kortere snor end dag.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) og flere partier på Christiansborg, efter 21 SØNDAG i aftes kunne fortælle historien om Helle Vesterager Jespersen, der i over tre år har gennemlevet sit værste mareridt igen og igen.

  • (Privatfoto) Louisa inden drabet i 2018.
  • (Privatfoto) Louisa inden drabet i 2018.
  • (Privatfoto) Louisa og hendes mor Helle Vesterager Jespersen.
  • (Privatfoto) Louisa inden drabet i 2018.
  • (Privatfoto) Louisa inden drabet i 2018.
  • (Privatfoto) Louisa inden drabet i 2018.
1 / 6

For efter Helle Vesterager Jespersens 24-årige datter i december 2018 blev dræbt af terrorister i Marokko, har hun og Louisa Vesteragers Jespersens lillesøster gentagne gange fået tilsendt videoer over Facebook fra udenlandske profiler. På materialet ser man Louisa Vesterager Jespersen blive halshugget.

Men på trods af, at Helle Vesterager Jespersen gang på gang har anmeldt den ulovlige deling til Facebook, så har techgiganten ikke forhindret delingerne.

SF: Techgiganter 'magter ikke' deres ansvar

I ti tilfælde har Facebook enten ikke taget videoen eller stillbillederne af den ned - og en enkelt gang har Facebook afvist, at delingen af den ulovlige drabsvideo strider mod Facebooks regler.

Det vil flere partier på Christiansborg nu have gjort noget ved.

Til februar fremsætter regeringen et lovforslag, der skal pålægge techgiganter som Facebook at fjerne indhold, der er ulovligt, inden for 24 timer efter at det er blevet anmeldt.

Et princip, der bliver kaldt 'notice and take down', som eksisterer blandt andet i Tyskland, og som skal gælde fra sommer.

DF's retsordfører Peter Skaarup har set 21Søndag om Helle Vesterager Jespersens sag, og han mener, det er nødvendigt at pålægge sociale medie-platforme yderligere regulering.

Men spørger man flere partier i Folketinget, så skal reguleringen af techgiganterne og sociale medier være endnu skrappere.

Hos Dansk Folkeparti og SF mener de, at sociale medier skal blokere for åbenlyst ulovligt materiale, så det slet ikke kan uploades og deles på ny.

Et princip, der kaldes 'notice and stay down'.

- At det klip kommer hen til hende igen og igen er det værste, der kan ske, siger DF's retsordfører, Peter Skaarup, om Helle Vesteragers Jespersens oplevelser.

- Det er vigtigt, at Facebook bliver holdt i ørerne, og vi får en lovgivning, der præcis siger, at sådan noget materiale slet ikke forekommer, så moren og andre slet ikke kan modtage sådan noget materiale med det her forfærdelige indhold, som vi ser her, siger han.

Hos SF's retsordfører, Karina Lorentzen, er meldingen den samme.

- Når det handler om åbenlyst ulovligt indhold, terrorhalshugninger og børneporno, så er der jo ingen tvivl om, at det hører ikke hjemme på en platform som Facebook - det hører ikke hjemme på nogen sociale medier. Og derfor skal det ned og blive nede, siger hun.

Hun mener ikke, at Facebook selv gør nok for at beskytte borgere mod at se det ulovlige indhold.

Der bliver slet ikke gjort nok fra techgiganternes side for at sikre, at ulovligt indhold bliver fjernet og ikke popper op igen, mener SF's retsordfører Karina Lorentzen. - Jeg synes jo desværre at erfaringen viser, at det magter techgiganterne ikke selv at tage ansvaret for, og derfor bliver vi nødt til at regulere dem, siger hun.

- Jeg synes jo desværre, at erfaringen viser, at det magter techgiganterne ikke selv at tage ansvaret for, og derfor bliver vi nødt til at regulere dem, siger hun.

Ærgerlig Facebook: 'Det er jeg ked af'

At Facebook ikke har forhindret drabsvideoen med Louisa Vesterager Jespersen i at blive delt gentagne gange, ærgrer Facebooks chef i Norden, Martin Ruby.

Han forklarer, at Facebook har brændemærket videoen, men at afsenderne konstant ændrer små detaljer ved drabsvideoens tekniske format, når de deler den.

Det betyder, ifølge Martin Ruby, at den bliver opfattet som nyt indhold af Facebooks systemer og derfor ikke automatisk fanges af det sociale medies blokering.

- Problemet er, at de her onde mennesker sidder og twister formatet på dem. Og så skal du ud én gang til og prøve at fange det pågældende stykke indhold og give det et nyt brændemærke. Det er en evig kamp. Jeg kan ikke garantere, at der ikke igen i dag sidder nogle onde mennesker og prøver at gøre det, siger han.

Martin Ruby kalder det en ’klar fejl’, at der er anmeldt indhold fra videoen, som Facebook ikke har fjernet platformen.

Facebooks politiske chef i Norden, Martin Ruby, er ærgerlig over sagen.

Har I håndteret denne her sag godt nok?

- Hvis vi har lavet forkerte vurderinger i denne her sag... Det ærgrer mig. Det er jeg ked af, siger Martin Ruby.

Men Facebooks nordiske chef holder fast i, at Facebook, i tiden efter drabet skete, håndterede sagen godt, samarbejdede med politiet og familien og fik fjernet videoerne med det samme.

- Vi har lagt store kræfter i at fjerne det her materiale, siger han.

Sidste år fjernede Facebook cirka 4.000 stykker terrorrelateret indhold i timen, fortæller Martin Ruby.

Det vidner om, at det er massivt arbejde, Facebook gør for at fjerne ulovligt indhold, mener han. Facebook udvikler fortsat sin teknologi - blandt andet foto-DNA - for at forbedre værktøjer, der skal sikre, at ulovligt materiale ikke genuploades på platformen, siger han.

Hvad er din reaktion på, at flere politikere i Danmark gerne vil have en lovgivning, der pålægger jer ’notice and stay down’ – så I skal blokere for åbenlyst ulovligt indhold?

- Det forslag er jeg stødt på før. Men jeg tror, det måske bygger på en misforståelse omkring, hvad er der teknologisk muligt. For der findes jo ikke en magisk knap i dag, du kan trykke på, der kan fjerne alting, siger han.

- Der er ikke et problem i, at der kommer mere lovgivning omkring det digitale. Det hører med til en moden tid. Jeg ved ikke, om denne her sag giver anledning til mere lovgivning, siger han.

Minister vil have EU med i strammere regulering

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kalder det 'håbløst', at Facebook ikke har formået at forhindre materialet i at blive delt.

- Jeg er, som minister og som far, det helt samme sted, som Helle som mor er. At det her, det er der ingen forældre i Danmark, der skal opleve.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil forsøge at få EU-landene med på en lovgivning baseret på princippet 'notice and stay down' - der betyder, at techgiganter skal sikre, at ulovligt indhold ikke bliver genuploadet, hvis det bliver anmeldt.

Han forsøger nu at få en 'notice and stay down'-lovgivning gennemført på EU-plan.

For det er nødvendigt, siger han, for at regulere platformene og få dem til at tage ansvar.

- Vi mangler, at EU-landene bredt set kommer med. Men vi arbejder på det, siger han.

Og så er Simon Kollerup også i gang med at undersøge, hvad der er muligt at gøre lovgivningsmæssigt i Danmark.

- Jeg har bedt Erhvervsministeriet se, hvad der er af muligheder, siger han.

Helle Vesterager Jespersen kæmper for at få fred til at komme sig over tabet af sin datter, og hun håber, hun fremadrettet kan slippe for at genoplive sit livs mareridt.

For Helle Vesterager Jespersen vil en lovændring betyde alverden - ikke mindst af hensyn til eventuelle andre pårørende, der i fremtiden måtte komme i samme situation.

- Det vil betyde meget for de andre, der kommer efter mig, siger hun.

Og hvis det lykkes at få Facebook til at blokere for videoerne:

- Så skal jeg ikke mindes det her, så jeg kan få fred til at komme igennem krisen.

Læs DR's Webdok om sagen - 'Helles kamp mod Facebook' - her.

Også i EU er der lige nu et omfattende arbejde i gang, der skal sikre strammere regulering af sociale medier som Facebook. Det kan du se mere om i explaineren herunder: